StoryEditor

Košice: Najlepší majetok má mesto a Penta

17.11.2004, 23:00

Najlukratívnejší majetok v Košiciach v minulosti vlastnili VSŽ, dnes Slovenský investičný holding (SIH) a mesto. Obaja vlastníci sa ho však postupne zbavujú. Radnica predajom zlepšuje finančnú situáciu mesta, SIH, ovládaný skupinou Penta, sa sústreďuje na iné aktivity.
Šachovanie so športovým areálom
SIH vlastní aj takmer 110-tisíc štvorcových metrov pozemkov vo Všešportovom areáli (VŠA). Časť z nich už predali a stoja na nich obchodné centrá Baumax, Hypernova či Hornbach. Najväčšiu časť však blokuje územný plán mesta, podľa ktorého sa pozemky v areáli môžu používať len na športové vyžitie. Aj preto je asi 30-tisícový futbalový štadión v dezolátnom stave.
Penta sa podľa neoficiálnych informácií chcela tohto bremena zbaviť. Od skupiny súkromných osôb chcela kúpiť za 40 miliónov korún druhý najväčší košický športový areál v Čermeli, ktorý vlastní občianske združenie Lokomotíva. Je v ňom futbalový štadión, basketbalová telocvičňa, hala na zápasenie a box, priestory na bedminton či stolný tenis, dva tenisové kurty, turistická ubytovňa, apartmány, reštaurácia, zasadačky, sauna a posilňovne. Areál Lokomotívy chcela Penta ponúknuť mestu za symbolickú korunu, a potom predať pozemky vo VŠA, avšak už bez bremena. S majiteľmi areálu Lokomotívy sa však nedohodla.
SIH vlastní ešte niekoľko desiatok tisíc štvorcových metrov pozemkov a nehnuteľnosti. Napríklad na sídlisku KVP (takmer 35-tisíc štvorcových metrov) či Moldavskej ceste.
Vlastníci v centre
Lukratívny je aj hotel Slovan v centre Košíc. Vlastní ho rodina Rezešova. K Interhotelom Košice, pod ktoré spadá Slovan, patrí aj hotel Grand v Starom Smokovci. Zaujímavá je aj štvorpodlažná budova na Hlavnej 108, oproti obchodnému domu Tesco, ktorú vlastní Cassoviainvest-Credit. Za ním je známy košický podnikateľ Alfonz Lukačín.
Vedľa budúceho Auparku stojí zrenovovaná budova s parčíkom, ktorú mesto na konci "primátorovania" Rudolfa Schustera predalo Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Tá bývalý psychiatrický ústav zrekonštruovala do jednej z najkrajších budov v meste. Oproti nej stojí Vladimírom Frunim opustená moderná budova Horizontu, ktorá je v ponuke konkurzného správcu. V susedstve stojí jej "architektonická sestra" v majetku ČSOB. Na lukratívnom mieste vo východnej časti centra mesta je Mlynská bašta. Jej využitie je neobmedzené, žiada si však vysoké investície, ktoré mesto nevie zabezpečiť, a preto ju márne už niekoľko mesiacov ponúka na predaj.

01 - Modified: 2002-12-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zeleň má na človeka jednoznačne pozitívny vplyv
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 00:13