StoryEditor

Na druhom pilieri Slováci prerábajú

15.12.2011, 23:00
Vysoká inflácia znehodnotila dôchodkové fondy (na snímke minister práce Mihál). Zlepšenie je neisté.

Úspory v druhom dôchodkovom pilieri opäť prerábajú. Kým minulý rok mierne vzrástli aj po zohľadnení inflácie, tento rok padli do reálnych strát. Dôchodkové fondy 1,5 milióna Slovákov sa počas roka nominálne zhodnotili v priemere o 1,4 percenta, takmer štvorpercentná inflácia z nich však značnú časť ukrojila. Za stratami je neistota na finančných trhoch a stále platné investičné obmedzenia bývalej vlády. „Za súčasných okolností, ktoré panujú na finančných trhoch, sú tie výnosy primerané,“ myslí si ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Najslabší je Aegon
Brzdou vyšších výnosov sú garancie, teda záväzok DSS-iek každých šesť mesiacov dokázať, že zhodnotili úspory svojich klientov. Garancie zrušila novela ministra práce Jozefa Mihála (SaS), čo sa prejaví až od apríla.

Najhoršie výsledky dosiahol konzervatívny fond Aegonu, najlepšie vyvážené a rastové fondy DSS-ky VÚB Generali. Tá tvrdí, že Mihálove zmeny zaberú a výnosy stúpnu. „Za normálnych okolností by ten výnos mal byť asi o polovicu vyšší,“ predpokladá jej generálny riaditeľ Viktor Kouřil.

Perspektíva je neistá
Ostatné DSS-ky sú však opatrnejšie. S druhým pilierom totiž podľa nich zamávajú dlhová kríza aj predčasné voľby, keďže opozičný Smer chce opäť do systému zasahovať. Napriek tomu však účasť v starobnom sporení má podľa šéfa inštitútu INEKO Petra Goliaša zmysel. Hoci výnosy z nich sú stále nízke, väčšine ľudí sa sporenie na vlastnú budúcnosť oplatí. „Alternatívou je len prvý pilier, ktorý bude kvôli demografickému vývoju a stavu verejných financií pod čoraz väčším tlakom,“ dodal Goliaš.

01 - Modified: 2004-06-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zahraničné investície podnecujú aktivity našich podnikateľov
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 18:05