StoryEditor

Európa pripravuje nové bankovky

05.11.2012, 11:52
Autor:
zajzaj
S novými eurovými bankovkami budeme môcť platiť už od budúceho roka.

Už v budúcom roku plánuje Európska centrálna banka začať s emitovaním nových eurobankoviek. Začať sa má s päťeurovkami. Informoval o tom nemecký denník Handelsblatt.

Jedenásť rokov po vytlačení prvej eurovej bankovky sa tak plánujú zmeny – kvôli lepšej ochrane proti falšovaniu. „Už pracujeme na návrhoch, v blízkej dobe ich predstavíme aj verejnosti,“ povedal vysokopostavený pracovník eurobanky oslovený denníkom.

Už sa však vie, že prvé na rad prídu päťeurovky – očakáva sa, že novou verziou tejto bankovky budeme môcť platiť už v máji budúceho roka. Päťeurovky pritom tvoria približne len jedno percento odhalených falzifikátov. Presný časový harmonogram emitovania by mal oznámiť v stredu prezident banky Mario Draghi. Podľa kuloárnych informácií by po päťeurovkách mali nasledovať desaťeurové bankovky, s ktorými sa plánuje v roku 2014. S plánmi sa počíta aj v ďalšom období – každý rok by v poradí podľa nominálnej hodnoty mala byť predstavená jedna prepracovaná bankovka.

 

Na pohľad by sa nová generácia bankoviek od súčasnej nemala líšiť – zachová sa motív aj farebnosť. Staršie peniaze ostanú v platnosti aj naďalej, prirodzeným cyklom bežného potrebenia však budú z obehu postupne sťahované.

Papierové eurá sú pritom považované za jedny z najťažšie falšovateľných peňazí. Tlačia sa na špeciálny papier a sú chránené vodotlačou, metalickými prúžkami, flourescetnými prúžkami a hologramom. Falšovatelia sú však vynaliezaví. Keď sa rozhodnú pre euro, vyberú si najčastejšie päťdesiateurovku – s vyše 16 500 odhalenými falzifikátmi mala v bankovovej eurosade v minulom roku vyše štyridsať percentný podiel. Po nej nasleduje dvadsať- a stoeurovka. Najmenej sa falšuje eurobankovka s najväčšou nominálnou hodnotou – logicky, keďže päťstoeurovka je aj najmenej používaná.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 02:52