StoryEditor

Prečo v druhom kole nevolím Schwarzenberga

24.01.2013, 13:23

Hoci nie som nadšený priaznivec Miloša Zemana, bude to práve expremiér z Vysočiny, kto získa v druhom kole prezidentských volieb v Českej republike môj hlas. A prečo? Je Čech, a to s jedným občianstvom. Pre mňa voľba menšieho zla. Karel Schwarzenberg (Karel Jan Nepomuk Josef Norbert Bedřich Antonín Vratislav Menas knieža zo Schwarzenberga, prípadne vojvoda krumlovský, gróf zo Sulz a pán klettgavský) je pre mňa so svojimi dvoma pasmi - českým a švajčiarskym neprijateľnou voľbou. On sám sa síce rovnako ako ja označuje za konzervatívneho človeka, narodil sa síce v Prahe ako ja, ale veľkú časť svojho života trávil v zahraničí. Ďalší z pre mňa neprijateľných bodov v životopise kandidáta na prezidenta Českej republiky.

Najviac ma ale rozohňujú jeho názory na tzv. Benešove dekréty a Schwarzenbergova slová, že by podľa súčasného práva bol niekdajší československý prezident Edvard Beneš a vtedajšia vláda súdený na súde v Haagu za zločiny proti ľudskosti. A povojnový odsun že bol vyhnaním? Tieto Schwarzenbergova výroky sú podľa môjho názoru absolútne nehorázne, úplne mimo témy, navyše od človeka, ktorý kandiduje na českého prezidenta. Tieto slová by som si dokázal predstaviť skôr od človeka, ktorý sa usiluje o prezidentský úrad v Nemecku či v Rakúsku, nie v Českej republike.

Do prezidentského kresla by mal zasadnúť človek, ktorý bude obhajovať národnú príslušnosť, české záujmy a bude mať aj potrebné sociálne cítenie. Človek, ktorý tu žije a žil, ktorý neemigroval a nestal sa „prospechovým“ navrátilcom po Nežnej revolúcii 1989.

Často sa v médiách objavujú prirovnania Schwarzenberga k prvému ponovembrovému prezidentovi Václavovi Havlovi, zatiaľ čo Zeman sa prirovnáva k dosluhujúcemu Václavovi Klausovi. A to sú u mňa opäť jednoznačné plusové body pre Zemana. Prečo? Havel, pri všetkej úcte k nemu, bol pre mňa prezident, ktorý bol silne prozahraničně orientovaný, ktorý sa aj vo svojich názoroch akoby chcel páčiť predovšetkým Nemecku a ďalším západným krajinám. Oproti tomu pána Klausa si od čias jeho „angažmán“ na Pražskom hrade nesmierne vážim pre jeho hájenie českých záujmov, to je pre mňa ako pre Čecha jedna z najdôležitejších vlastností českého prezidenta. U pána Schwarzenberga si neviem dosť dobre predstaviť, že bude úplne obhajovať len české záujmy. Navyše predsa český prezident nemôže mať dva pasy - český a švajčiarsky. Aj preto by som sa v prípade zasadnutia pána kniežaťa do prezidentského úradu začal obávať o suverenitu našej krajiny.

Teraz z ekonomického súdka. Knieža Schwarzenberg sa výrazne hlási k Európskej únii a vlastne aj k eurozóne a vo svojich názoroch neskrýva svoje sympatie k euru ako mene. Ja som euroskeptik, rovnako ako súčasná hlava štátu Václav Klaus. To, že v Česku doteraz nemáme euro, nás uchránilo pred väčšími problémami ekonomiky. Keby sme euro mali, kríza eurozóny by sa u nás prejavovala podstatne viac. Pravda, česká ekonomika je, povedal by som, až extrémne závislá od hospodárskej situácie v Nemecku, poťažmo v celej eurozóne, ale naša koruna nás pred väčšími ťažkosťami chráni.

Prezident Českej republiky by mal mať tiež schopnosť vedieť správne po česky hovoriť aj písať, vedieť slová českej štátnej hymny, jeho najbližší rodinní príslušníci by mali tiež vedieť po česky. Toto väčšinovo chýba ako u Karla Schwarzenberga, tak i napríklad u jeho ženy, synov a podobne. Nezlučiteľné s funkciou prezidenta mi príde aj skutočnosť, že manželka Karla Schwarzenberga, teda potenciálna prvá dáma, žije v zahraničí. Na druhú stranu, aby som nebol k pánovi Schwarzenbergovi len kritický, uznávam, že za činy svojich predkov nemôžeme, ak v nich prípadne nepokračujeme. Tým narážam na informácie, že jeho svokor mal byť členom nacistickej SA (Sturmabteilung - úderných oddielov). To naozaj Karel Schwarzenberg ovplyvniť nemohol. Rovnako ako svoje meno.

Tých „proti“ Karlovi Schwarzenbergovi je pre mňa skutočne príliš a priestoru je málo. Nehovorím, že by bol Miloš Zeman pre mňa skvelým prezidentom. Osobne som volil v prvom kole Jana Fischera, ktorý pre mňa bol jedinou možnou voľbou. Jeho výsledok ma však úplne zdrvil. Už pred voľbami som očakával, že si to v druhom kole rozdajú Zeman s Fischerom. Karel Schwarzenberg v úlohe prezidenta Českej republiky je pre mňa veľkou čiernou morou. Navyše patrí medzi troch prezidentských kandidátov, ktorí by pre mňa v prípade víťazstva znamenali veľké rozmýšľanie nad tým, či aj napriek mojej silnej vlasteneckej orientácii nemám radšej emigrovať z krajiny na čele s (ne) českým či (ne) česky zmýšľajúcim prezidentom. V druhom kole tak budem voliť menšie zlo - Miloša Zemana.

Tomáš Králíček

český novinár, Praha

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 07:56