StoryEditor

Účet za hanbu v Senci je väčší, ako sa zdalo

24.09.2012, 00:00
Škandál s financovaním ihriska v Senci sa rozrastá do čoraz väčších rozmerov.

Škandál s neprehľadným financovaním športového ihriska v Senci sa rozrastá do čoraz väčších rozmerov. Nie dosť, že Slováci musia vrátiť nórskemu úradu fondov všetky peniaze, ktoré nám na tento projekt dali (688-tisíc eur), ale v prípade sa objavujú ďalšie nové podozrenia.

Zatiaľ čo Úrad vlády SR po svojej kontrole priznal jedinú spornú platbu za 62-tisíc eur, Slováci mohli spreneveriť až takmer štvrť milióna eur.

Státisíce s otáznikom
Kontrola Nórov zistila viacero porušení verejného obstarávania či zmeny projektu bez predchádzajúceho schválenia. A aktuálne aj vyčíslili sumu pochybne rozdelených peňazí. „Odhadujeme, že zákazka bola predražená asi o 224-tisíc eur,“ povedal HN Sigve Soldal Bjorstad z úradu Nórskych fondov.

Podľa zistení HN z nórskeho grantu napríklad odišlo 30-tisíc eur na účet eseročky, ktorá sa na stavbe areálu nepodieľala. Paradoxom je, že spoločníkom a konateľom spoločnosti je podľa výpisu z obchodného registra zároveň predseda športového klubu SFM Senec Alexander Matlák. „V apríli 2010 združenie ŠK SFM Senec nemalo prostriedky na činnosť, preto sme požičali bezúročne z firmy Ing. Vincent Iványi 30 000 eur,“ vysvetľuje Matlák. Podľa neho im Nóri časť peňazí zadržali kvôli kontrole – len čo ich dostali, vrátili aj pôžičku eseročke. Expert na čerpania fondov v tom vidí problém. „Všetko sa môže použiť iba na účely projektu. Akékoľvek iné pohyby peňazí sú striktne zakázané,“ zdôraznil Jozef Puskajler z agentúry IBS Slovakia.

Podnet na Generálnu prokuratúru
Nórov na problémy upozornil dnes už bývalý podpredseda SFM Senec, Miroslav Moravský, ktorý na polícii predtým nepochodil. Aktuálne dal trestné oznámenia na Generálnu prokuratúru pre podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov, okrem iného pre poškodzovanie záujmov Európskych spoločenstiev.

Ihrisko z Nórskych fondov stavala spoločnosť Sporter. Moravský oznámil, že cez ňu mali neoprávnene odčerpať z Nórskych fondov niekoľko stotisíc eur. Tvrdí, že Sporter uzavrel fiktívnu zmluvu o reklame s firmou VA&KO celkovo za 540-tisíc eur. K jej plneniu podľa Moravského nikdy nedošlo a peniaze si zúčastnení rozdelili. Na prokuratúre tiež oznámil, že si cez túto zmluvu neoprávnene uplatnili „nadmerný odpočet DPH“, ktorý použili pre svoju potrebu.

Vykonávali sprostredkovateľskú činnosť
Martin Černák zo Sporteru tvrdí, že žiadna takáto zmluva nejestvuje. „Pán Moravský sa týmito obvineniami snaží vyviniť, keďže práve on bol zodpovedný za projekt a za to, že Nórske fondy treba vrátiť,“ povedal. Černák pripustil, že s VA&KO spolupracoval asi dva roky. „Vykonávali pre nás sprostredkovateľskú činnosť a reklama bola riešená okrajovo,“ tvrdí Černák.

Falzifikáty?
Moravský tiež tvrdí, že viaceré doklady, ktoré klub použil v účtovníctve sú sfalšované. V minulosti sa viackrát obrátil na políciu s podozreniami okolo výstavby ihriska. Tvrdí, že vyšetrovatelia nekonali. Preto sa obrátil aj na nórsku stranu. „Rád sa s pánom Moravským stretnem, ak ma o to požiada,“ povedal nový policajný prezident Tibor Gašpar.

Kontrola nášho úradu vlády zistila len jednu spornú platbu. „Suma približne 62 000 eur, ktorá mala byť prevedená na účet dodávateľa, bola v skutočnosti z projektového účtu vybratá v hotovosti,“ uviedol Úrad vlády.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 08:18