StoryEditor

Británia má recept na dlh. Storočné dlhopisy

14.03.2012, 16:18
Autor:
ČTKČTK
Británia (na snímke David Cameron) chce získať peniaze vydaním storočných dlhopisov.

Britská vláda uvažuje o vydávaní mimoriadne dlhodobých dlhopisov, ktorých splatnosť by mohla činiť sto i viac rokov. Dúfa, že tak krajine na dlhú dobu zaistí nízke úrokové náklady. Informoval o tom internetový server BBC. 

Britský minister financií George Osborne podľa BBC budúci týždeň pri prezentácii návrhu štátneho rozpočtu oznámi, že preskúma možnosť vytvorenia mimoriadne dlhodobých dlhopisov. Tie by dokonca nemuseli mať žiadnu dobu splatnosti, takže by potom boli v podstate večné. Ich majiteľ by v takomto prípade dostával iba úroky a nemal by právo na splatenie ich nominálnej hodnoty. 

Vláda by si pomocou dlhopisov so splatnosťou sto aj viac rokov na dlhú dobu zaistila zachovanie súčasných rekordne nízkych úrokových sadzieb. dôchodkové fondy však naznačili, že dopyt po takýchto dlhopisoch by mohol byť slabý. 

"Storočné dlhopisy by boli pre väčšinu penzijných fondov príliš dlhodobé. Nemyslíme si, že by ich mnoho fondov kupovalo," uviedla riaditeľka britského Národného zväzu penzijných fondov (napr) Joanne Segarsová.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 21:34