StoryEditor

Hacker napadol Azet, osobné kontá neodcudzil

03.01.2010, 13:30
Autor:
ČTKČTKredred
Aktualizované | Hacker Igigi, ktorý pred časom zaútočil na viacero webových portálov, napadol aj internetovú stránku Azet.sk.

Napísal to dnes portál Sme.sk. Podľa Sme.sk sa mu pri útoku podarilo odcudziť kontá všetkých užívateľov, v ohrození vraj môžu byť osobné fotografie, správy a e-maily. Azet útok potvrdil, krádež v tejto forme ale popiera: "Neznámy útočník napadol systém Azetu, pričom v žiadnom prípade nedošlo ku krádeži osobných fotografií, e-mailov ani súkromných správ v tzv.rýchlej pošte. Rovnako ochránené zostali telefónne čísla pre zasielanie zabudnutých hesiel." Hacker s rovnakou prezývkou údajne už pred časom skopíroval databázu mobilného operátora Orange, napadol aj stránku poisťovne Union.

Hacker o útokoch informoval na svojom blogu, do systému Azet.sk vraj prenikol na Nový rok. Hackol tiež vraj stránky Denik.cz a Atlas.sk. Zo stránky poisťovne Union podľa skorších informácií stiahol webovú databázu s menami a heslami klientov na prihlásenie sa do systému či informáciami o zmluvách. Mohol sa však pritom zrejme dostať aj k údajom o klientoch poisťovne Uniqa a o spoločnostiach UniCreditBank a HVB Bank.

Hacker podľa Azet.sk získal prístup k jednej z databáz, kde boli uložené napríklad heslá v nečitateľnej, takzvanej kryptovanej podobe. "Chceme ubezbečiť všetkých užívateľov, že tieto heslá nie sú priamo zneužiteľné na prístup do uživateľských účtov,"dodáva vo vzjadrení portál. Dekryptovanie je časovo náročná záležitosť, pričom Azet.sk od zistenia útoku realizuje presun  najdôležitejších údajov z napadnutej databázy do nanovo zabezpečenej databázy. "Následne hromadne vyzveme našich používateľov k zmene svojich hesiel v priebehu dnešnej noci. Nedošlo k zneužitiu užívateľských kont, a Azet.sk chce tomu týmto spôsobom zabrániť."

Hackeri už v tomto roku napríklad upravili webovú stránku prezidenta Ivana Gašparoviča, na web ministerstva výstavby zas po zverejnení informácií o predražených internetových stránkach umiestnili tunel.

Pred súd sa v tomto roku dostali aj dvaja údajní internetoví piráti, ktorí mali v roku 2006 napadnúť stránku Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). Počítačový pirát Igigi má svoj blog umiestnený na anonymnom serveri BayWords.com.

01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Slnečná búrka, ktorá vyvolá internetovú apokalypsu? Takáto je pravda 02 - Modified: 2024-03-21 11:40:24 - Feat.: - Title: Orange vypol po 18 rokoch prevádzky 3G sieť. Nahradí ju 4G sieťou a rozšírením 5G 03 - Modified: 2024-03-06 18:10:52 - Feat.: - Title: Má Rusko za chrbtom a zálusk na post prezidenta. Ako vyzerá výjazd „kráľa alternatívnych médií“ medzi voličov 04 - Modified: 2024-01-29 11:19:51 - Feat.: - Title: Armáda vypína internet v Rusku, krajina sa pripravuje na útoky dronov 05 - Modified: 2024-03-04 14:22:09 - Feat.: - Title: Sociálne médiá ako hnacia sila ekonomického rastu a konzumu
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 21:45