StoryEditor

Drahým mestám kraľuje Oslo

25.09.2012, 19:30
Najnovší prieskum ukázal, že najviac si za život priplatia v metropole Nórska.

Najdrahším mestom planéty je nórska metropola Oslo. Podľa najnovšieho prieskumu švajčiarskej banky UBS predstihlo Oslo aj také symboly luxusu a vysokých nákladov ako švajčiarsky Zürich či japonské Tokio. Nórsko sa so svojou metropolou umiestnilo na špici tabuľky porovnávaných 72 krajín sveta pre svoje vysoké ceny a služby. Potvrdzujú to aj Slováci žijúci v tejto severskej krajine. „Oslo je extrémne drahé aj pre samotných Nórov. Mnohí si preto rozmyslia, či dokážu v metropole zarobiť toľko, aby si pokryli životné náklady,“ povedal pre HN Slovák Peter Jánošík, dlhé roky žijúci v Osle.

Oslo urobilo mimoriadne drahým najmä silná nórska koruna, ktorá drží metropolu v rebríčkoch medzi najdrahšími mestami sveta už od roku 2006. Premietlo sa to do cien tovarov a služieb. Podľa porovnávacieho serveru numbeo.com sa priemerná cena za trojhviezdičkový hotel vyšplhala až na 140 eur za noc. Ľudia si priplatia napríklad aj za večeru, ktorá v štandardnej reštaurácii vyjde od 50 eur nahor. Nórska metropola tiež nedávno získala prívlastok aj ako mesto s najvyššími poplatkami za parkovanie. To v centre stojí asi 60 eur za deň.   
Lacne nevyjde ani večerné posedenie v bare. Za pivo, či už fľaškové alebo časované, si návštevníci zaplatia od 10 eur a viac. Ešte drahšie vychádza víno či tvrdý alkohol.


 Celý článok nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 03:41