StoryEditor

Zistenie HN: Raši nechal čudné dedičstvo

22.08.2011, 00:00
Rezort zdravotníctva pod vedením Rašiho nechal svojmu nástupcovi nechcené dedičstvo.

Rezort zdravotníctva pod vedením exministra Richarda Rašiho (Smer-SD) nechal svojmu nástupcovi nechcené dedičstvo. Pri projekte Jednotná referenčná údajová základňa, teda zber zdravotníckych údajov potrebných pre elektronické zdravotníctvo eHealth, je na všetky jeho štyri fázy zabetónovaný jediný dodávateľ firma NESS Slovensko.

Víťaz zobral všetko
Tá v novembri 2009 prvú fázu verejnej súťaže vyhrala – dala nižšiu cenu ako druhý záujemca, AXON PRO. Pri podpise prvej zmluvy však boli NESS Slovensko priznané aj autorské práva na celý projekt, čím sa vylúčila nová súťaž pre ďalšie fázy, a tým aj iní možní dodávatelia. Súčasné vedenie Národného centra zdravotníckych informácií, pod ktoré projekt spadá, chce, aby do hry mali šancu vstúpiť aj iní. „Ide nám o kvalitu, cenu aj čas,“ tvrdí šéf centra Andrej Oban. To môže byť problém. „Je ťažké dosiahnuť, aby sa spoločnosť vzdala svojich autorských práv bez primeranej náhrady,“ hodnotí možnosti štátu právnik Transparency International Slovensko Pavol Nechala.

Raši: Súťaž bola čistá
Bola to transparentná verejná súťaž, reaguje exminister a dnešný primátor Košíc Raši. „Úlohou bolo zabezpečiť, aby boli informačné zdroje v zdravotníctve jednotné.“ Predpokladá sa, že druhá fáza bude stáť 459-tisíc eur, prvá bola za 159-tisíc.

Riaditeľ NESS Slovensko Martin Kohút hovorí, že rokovania pokračujú. „Návrh je aj z jednej, aj z druhej strany, ale k tomu vám ešte nemôžem nič povedať.“
Vedenie národného centra napriek snahám dať šancu aj iným firmám však jedným dychom dodáva, že ani to by nebolo šťastné riešenie. „V prípade, že NESS odstúpi, celý projekt sa musí robiť nanovo,“ hovorí Orban. Znamená to, že vrátane prvej fázy, do ktorej už boli investované peniaze. Ohrozené by boli navyše aj termíny, ktoré sú naplánované pre nábeh samotného eHealth. „Takisto významná časť výkonov interných pracovníkov, ktorí sa projektu venujú už viac ako rok, by vyšla navnivoč,“ pridáva aj Katarína Zollerová, hovorkyňa rezortu zdravotníctva.

Na podmienky a riziká zmluvy s NESS sa pozrie aj Úrad pre verejné obstarávanie, na ktorý sa obrátilo súčasné vedenie. „Oznámili nám, že sa na to pozrú. Ak bude postup verejného obstarávania legitímny, tak budeme primárne pokračovať v konaní s NESS,“ tvrdí Orban.

Ak by však bola vypísaná nová súťaž, NESS sa nevzdáva. „Samozrejme, že by sme sa zapojili,“ uviedol Kohút. Firma NESS v konzorciu s Lynx dostala zákazku aj na prvú vlnu eHealth – Elektronické služby zdravotníctva za 33, 6 milióna eur bez DPH. Konzorcium bolo jediným uchádzačom. 

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 23:26