StoryEditor

Japonsko si oslabí menu. V prospech rastu ekonomiky

18.09.2012, 13:51

Americký dolár mierne oslabil voči jenu na utorok ráno (keď správy o stimuloch BoJ postupne odovzdali status „momentu prekvapenia“) a vymazal tak svoje predchádzajúce zisky, za ktoré vďačil predovšetkým správam od BoJ, podľa ktorých má Národná Banka Japonska oznámiť plány na stimulovanie ekonomiky krajiny, čo by pre japonskú menu znamenalo „náskok pre medveďov“.

Ohlásenie tretieho kola kvantitatívneho uvoľnenia na podporu ekonomiky USA síce poslal americkú menu voči väčšine mien nižšie, japonský jen sa tomuto trendu „úspešne“ vyhol a hodnota japonského platidla voči doláru aj napriek predikciám rastu podľahla korekcii. Za vývojom stojí aj výrok japonského ministra financií, Jun-a Azumi-a, ktorý potvrdil že Japonsko je v prípade potreby pripravené na presadenie podobných opatrení, ako americké QE3. Stimuly pre japonskú ekonomiku, resp. intervencie zo strany BoJ by tak mohli vyvolať ďalšie oslabenie jenu voči americkému doláru, o čom svedčí aj momentálny návrat k rastu menového páru (resp. ďalšieho oslabenia jenu voči doláru).

Definitívnu odpoveď prinesie zajtrajšie zasadnutie guvernérov BoJ, ktorého úlohou je určiť ďalšie smerovanie monetárnej politiky krajiny, od ktorého očakávame prehlásenie japonskej obdoby kvantitatívneho uvoľnenia a stimulov pre japonskú ekonomiku. Blížiaci sa termín stretnutia tak znovu nabáda investorov k činom, čo pre menový pár USDJPY dáva ďalší priestor k rastu.

Aktuálna hodnota: 78.65

Pivotná úroveň: 78.15

Preferovaný scenár: Long pozícia. Nad úrovňou intradenného pivotu (78.15) počítame s ďalším rastom menového páru s cieľovými hodnotami 78.95 až 79.1.

Alternatívny scenár: Short pozícia. V prípade ak menový pár prerazí hladinu intradenného pivotu smerom dole, má kurz priestor k ďalšiemu poklesu k úrovniam 77.9 až 77.65.

Kľúčové úrovne:

79.25         79.1
78.95         78.69
78.15         77.9
77.65

Zoltán Csiba

analytik Capital Markets

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 00:57