StoryEditor

Vláda otáča, Mochovce podporí

30.01.2013, 23:00
Nová jadrová elektráreň. Pre štát už nie je prvoradá cena, ale čas dostavby.

Tak tomu sa povie obrat. Pred Vianocami premiér Robert Fico (Smer-SD) rozčúlene hovoril, že štát odmieta predraženie dostavby elektrárne v Mochovciach o 800 miliónov eur. Dnes je už všetko inak a pre vládu už vyššie náklady neprekonateľným problémom nie sú. „Lepšie dostavané Mochovce za 3,7 miliardy ako žiadne Mochovce,“ vyhlásil včera po rokovaní kabinetu minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD).

Štát si na dividendy počká
Slovenské elektrárne, ktoré výstavbu realizujú, tvrdia, že nové bloky chcú dokončiť, ale dôležitejšie než peniaze sú čas a bezpečnosť. Štát tak ako vlastník tretiny akcií v tomto podniku príde o milióny eur z dividend. Pôvodne mali do rozpočtu tiecť už na budúci rok, teraz je kvôli predĺženiu dostavby v hre rok 2018.

Premiér pritom v decembri ostro skritizoval taliansku spoločnosť Enel, ktorá vlastní v Slovenských elektrárňach 66 percent akcií. „To jednoducho už je totálne neakceptovateľné,“ reagoval na požiadavky firmy.

Premiér včera mlčal
Fico včera medzi novinárov neprišiel. Po svojej hovorkyni Beatrici Hudákovej odkázal, že na otázky odpovie Malatinský. Minister okrem iného zdôraznil, že prvoradé pre vládu je, aby Slovenské elektrárne dostavali bloky načas. Podľa najnovšieho plánu by prvý z nich mal byť hotový na konci budúceho roku a štvrtý blok dokončia v roku 2015.

Fico svojmu ministrovi uložil ešte v decembri úlohu, aby v januári predložil plán, ako štát bude postupovať ďalej. Prekážalo mu najmä to, že stavba sa oproti pôvodnému plánu oneskorila o dva roky a výrazne sa predražila. „Požiadali sme našich zástupcov v Predstavenstve Slovenských elektrární, kde má štát 34 percent, aby v žiadnom prípade nepodporili návrhy na ďalšie zvyšovanie výdavkov na dostavbu tretieho a štvrtého bloku,“ vyhlásil vtedy premiér.

Minister mal pôvodne svoj plán predložiť vláde 17. januára, potom mu premiér predĺžil čas do včerajšieho dňa. Po novom má Malatinský čas na rokovania s Talianmi až do 15. marca. O dva týždne po tom má predložiť výslednú správu o rokovaniach vláde.

Pôvodne mali elektrárne spúšťať nové bloky už v tomto roku. Enel oneskorenie a predraženie zdôvodňuje vyššími nárokmi na bezpečnosť. Po katastrofe v japonskej jadrovej elektrárni vo Fukušime v roku 2011 totiž Brusel viac kontroluje aj stavbu nových blokov v únii. „Do projektu sme museli zapracovať veľa podstatných bezpečnostných opatrení,“ uviedla v stanovisku elektrární Burdová.

Štátny rozpočet podľa nového plánu príde o dividendy až do roku 2018. Malatinský však ešte nezložil zbrane a bude sa snažiť dohodnúť skorší termín. „Dividendová politika spoločnosti Slovenské elektrárne (SE) je zatiaľ reálna od roku 2018, teda vyplácanie za rok 2017. Chceme hľadať cesty, aby termín vyplácania dividend bol posunutý na skôr. Zo Slovenských elektrární a zo spoločnosti Enel máme prísľub, že budeme na tomto posune pracovať. Dnes však ešte nemáme takúto garanciu,“ povedal minister.

Výhodnejšie podmienky by štát mohol dostať vďaka privatizačnému doplatku. Enel sa doteraz s vládou nedohodol na tom, či Slovensku doplatí 223 miliónov eur alebo nie.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 19:37