StoryEditor

Dr. Ludsky pôjde v Česku. Predabovaný

13.05.2011, 05:00
Aktualizované | Tomáš Maštalír bude v Česku "mluvit" hlasom Martina Stránskeho, agenta Bootha z Kostí.

Dr. Ludsky je ďalším slovenským seriálom predaným do zahraničia. Kúpila ho česká stanica Prima.

Seriál nepôjde na Prime v pôvodnom slovenskom znení, ale s českým dabingom. PR manažér stanice pre HNonline.sk potvrdil aj meno hlavného herca: Tomáša Maštalíra alias Dr. Ludskeho nadabuje Martin Stránský. Českým divákom je známy napríklad zo seriálu Sběratelé kostí/Bones, kde jeho hlasom hovorí agent Booth.

Dr. Ludsky bude na Prime súčasťou letnej vysielacej štruktúry. Odštartuje 20. júna a pri nasadení jednej časti týždenne vystačí Prime takmer do konca augusta. Česká komerčná dvojka mu vyhradí miesto v pondelok večer. Aktuálne tam má pôvodný seriál Cesty domů, licencovanú šou Farmář hledá ženu a po 22. hodine americkú kriminálku Anatomie lži (Klamári/Lie to Me).

Pre Primu to je už druhá akvizícia hotového slovenského seriálu; v minulosti od Jojky kúpila Panelák. K nemu tiež vyrobila dabing, avšak napokon sa rozhodla pre vysielanie v pôvodnom znení. V tlačovej správe argumentovala výskumom, ktorý jej potvrdil záujem Čechov o návrat slovenčiny do vysielania. Rozdiel oproti Dr. Ludskom bol však ten, že Panelák sa na Prime vysielal v rannom off-time, kým Ludsky má ísť večer.

Dr. Ludsky je pôvodný seriál televízie Joj. Slovenskú premiéru absolvoval 15. februára, kedy s nábehovou krivkou po Paneláku dosiahol podľa tlačovej správy nadpriemerný trhový podiel 26,5 % v reklamne dôležitej cieľovej skupine 12-54. Pri prvej i ďalších častiach si Jojka pochvaľovala výkony v mestách, mladších cieľovkách alebo bratislavskom regióne. Podiely nad bežnými hodnotami Jojky si Dr. Ludsky udržiaval aj naďalej, posledná časť získala podľa Mediálne.sk 26,8-percentný podiel v cieľovke. Po skončení desaťdielnej série stanica zaradila do utorkového a štvrtkového prime-timového okna po Ludskom ďalší pôvodný seriál Keby bolo keby 2 (štart: 28,4 % v 12-54) a neskôr Aféry 2 (štart v 12-54 Jojka v tlačovej správe nekomunikovala, oznámila iba výkon 26,7 % v Bratislavskom kraji 12-54, 29,4 % v Trenčianskom kraji 12-54, 24,2 % v Trnavskom kraji 12-54 a 28 % u mužov 25-34).

Za seriálom Dr. Ludsky stojí spoločnosť D.N.A. Production. Tá je podpísaná aj pod prvým slovenským krimiseriálom Mesto tieňov, vysielanom na Markíze. Na českom trhu má tiež skúsenosti; pre Novu lokalizovala Mesto tieňov pod názvom Kriminálka Anděl, pre Primu túto sezónu zasa pripravila českú verziu slovenského formátu Aféry.

Hlavnú postavu doktora Ludskeho, odborníka na zanedbanie lekárskej starostlivosti a súdneho znalca často spolupracujúceho s políciou, stvárňuje Tomáš Maštalír (Ordinácia v ružovej záhrade), Ďalej účinkujú Vladimír Kobielsky (Panelák), Martin Mňahončák (Ordinácia v ružovej záhrade) a Jana Kolesárová. Seriál režírovala dvojica dlhodobo spojená s D.N.A. Peter Bebjak a Robo Šveda. Autormi námetu a scenárov sú Stano Dančiak ml. a Roman Olekšák. Natáčalo sa od júna do novembra 2010.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 08:39