StoryEditor

Unikátnej liečebni hrozí zánik

18.04.2012, 00:00

Prvou obeťou vyšších platov zdravotných sestier sa má stať Odborný detský liečebný ústav v Trávnici (okres Nové Zámky). Pre nedostatok peňazí hovorí vedenie o zatvorení tohto unikátneho zariadenia u nás určeného na liečbu detí s atopickým kožným ekzémom. Využíva sa tam podzemná termálna voda z Podhájskej, ktorá je svojím zložením jedinečná a nevyskytuje sa nikde inde na svete.

Sestry v trávnickom ústave doteraz zarábali 400 až 450 eur, od apríla musia niektorým zvýšiť platy na vyše 900 eur. Mesto Šurany na to nemá, a preto mieni obetovať ústav, ktorý vyrába stratu, a preliať peniaze do miestnej polikliniky. "Poliklinika má na starosti vyše desaťtisíc obyvateľov, nemôžeme ju nechať padnúť," uviedol primátor Imrich Várady.

To dramaticky mení situáciu 300 detí, ktoré čakajú na liečbu. "Boli sme tam dvakrát, a dcére tie pobyty veľmi pomohli," tvrdí Jana Foltínová z Prešova -- matka šesťročného dievčatka, ktoré trpí chronickým zápalom kože.

Na poslednej liečbe však rodičom vedenie ústavu oznámilo, že nie sú peniaze a ústav zrejme zatvoria. Mestské zastupiteľstvo v Šuranoch bude zajtra definitívne rozhodovať o jeho osude. Ešte dnes sa preto rodičia detí, ktoré sa v Trávnici liečia, rozhodli pokračovať pred budovou ministerstva zdravotníctva v Bratislave v zbere podpisov pod petíciu za zachovanie ústavu. Zatiaľ už vyzbierali tritisíc podpisov. Petičný výbor sa obrátil aj na prezidenta, premiéra, parlament či ombudsmana.

Rodičia si majú priplatiť
"Rodičia si za pobyt v Trávnici priplácajú 100 eur, ale skutočné náklady sú 400. Ak sú ochotní platiť reálne ceny, ústav môže fungovať ďalej," povedal pre HN Várady. Mesačne ide o asi šesťtisíc eur. Ďalších vyše desať tisíc eur potrebuje na zvýšenie platov sestier poliklinika v Šuranoch. Zamestnáva 28 sestier, v Trávnici ich pracuje osem.
Riaditeľ polikliniky v Šuranoch Dušan Foltín priznáva, že finančne sebestačný je ústav len v lete, počas roka má problémy. "Vlani mal stratu vyše 32-tisíc eur. Ešte asi 30-tisíc by sme potrebovali na opravy," tvrdí.

Snaha o privatizáciu?
Petičný výbor špekuluje aj o tom, že za zrušením liečebného ústavu môže byť snaha niektorých mestských poslancov o jeho privatizáciu. "V súčasnosti je odhadovaná hodnota budovy a pozemku asi 20 miliónov eur. Šesť z 15 poslancov zastupiteľstva obchoduje s nehnuteľnosťami a oprávnenie na realitnú činnosť má aj firma riaditeľa Foltína," tvrdí petičný výbor. Ústav sídli v budove starého kaštieľa. Šurany ho získali v roku 1994 ako dar. Predtým tam bola geriatria. Na katastri je však nehnuteľnosť zapísaná ako obyčajný dom, uvádza petičný výbor.

"Privítali by sme, keby tento ústav s celoslovenskou pôsobnosťou nespravovalo mesto, ale priamo ministerstvo zdravotníctva," povedala pre HN Zuzana Krnáčová z výboru. "Ministerka o situácii vie, zatiaľ žiada petičný výbor o strpenie. Dohodli sme aj stretnutie, na ktorom celú situáciu spoločne preberieme," informovala Zvolenskej hovorkyňa Zuzana Čižmáriková. Ratko Sudecký

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 14:52