StoryEditor

Žilinská nemocnica zaplatila 10-tisíc eur. Za plagiát

22.01.2013, 23:00
Ozdravný plán, za ktorý žilinská nemocnica zaplatila 10-tisíc eur, je z veľkej časti plagiát.

Ozdravný plán, za ktorý žilinská nemocnica zaplatila externému dodávateľovi 10-tisíc eur, je z veľkej časti plagiát. Paradoxom je, že ide o kópiu projektu samotného riaditeľa nemocnice Štefana Voláka, s ktorým sa uchádzal o svoju funkciu.

Na kopírovanie upozornil Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy, obidva dokumenty porovnali aj HN, obsahovo sú totožné. Tomáš Tvarůžek, ktorý vypracoval desaťtisícový biznis, pripustil, že čerpal z Volákovej práce. „Bol to jeden z podkladov,“ povedal Tvarůžek. Ako dodal, je možné, že „niektoré vety sú totožné“. Aj podľa samotného Voláka je „absolútne logické“, že Tvarůžek vychádzal z jeho vízie. Obvinenia o zhode ich prác obaja popierajú. „Ide o rozpracovanie mojich predstáv,“ povedal Volák.

Ozdravný plán vyvoláva pochybnosti už dlhšie. Nemocnica za neho platila firme PP Partnership, v ktorej je okrem Tvarůžka aj riaditeľov sused Juraj Majer, povolaním kotolník.

Ministerstvo zdravotníctva, ktoré má rovnako obe práce, napriek tomu tvrdí, že to plagiát nie je. ,,Ministerstvo zdravotníctvo absolútne odmieta tvrdenia o plagiáte a kto má záujem o pravdu a nie lživú kampaň, môže si prísť pozrieť oba projekty na ministerstvo," povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková.

V obidvoch sa pritom, až na maličkosti, opakujú celé pasáže. Napríklad pri zabezpečení zdrojov rovnako radia: „Pri zvyšovaní výnosov treba využiť všetky možné zdraje zdravotníckych služieb, ktoré môže nemocnica predať zdravotným poisťovniam. Tento zdroj tvorí v súčasti 85 percent (líši sa len percento-90, pozn.redakcie) z celkových výnosov. "

Volák kúpil od Tvarůžka ozdravný plán len zhruba štvrťroka po tom, ako ho predložil pri príjmacom konaní ministerstvu. Paradoxom je, že bol dokonca ešte o niečo obširnejší a obsahoval pasáže napríklad aj o plánovanej personálne politike.

Strana za 770 eur
Desaťtisíc eur, ktoré zaplatil riaditeľ žilinskej nemocnice Tvarůžkovi za kratšia verziu bola podľa analytika INEKO Dušana Zachara vysoká cena. ,,Ak neberieme do úvahy obal a obsah podnikateľského plánu, tak tento dokument žilinskej nemocnice za 10-tisíc eur tvorí 2 714 slov – teda niečo vyše 13 strán textu, grafov a tabuliek s rozšafným layoutom, ktorý umelo navyšuje počet strán. Jedna strana materiálu tak vyšla verejné financie na takmer 770 eur," zhodnotil. Podľa Zachara sa navyše podstata plánu, ešte k tomu aj odkopírovaného, dá nájsť na troch stranách. ,,U nás v INEKO sme odhadli, že materiál podobného rozsahu a kvality ako v Žiline by mali vedieť vypracovať zamestnanci každej nemocnice za pár dní a náklady na jeho skompletizovanie by nesmeli presiahnuť výšku minimálnej mzdy," píše ďalej v blogu INEKO Zachar.

Výťah najpodstatnejšieho
Podľa Tvarůžka je cena, ktorú štát za jeho 13-stranovú analýzu zaplatil primeraná, ,,Je to výťah toho najpodstatnejšieho," dodal. Najpodstatnejší je podľa neho efekt, už prvá fáza jeho ozdravného plánu priniesla zníženie miezd a ročne podľa neho usporí 1,5 milióna eur.  Aj podľa Voláka bola kúpa biznis plánu ,,najefektívnejšou formou, keďže nemocnica si už dlhšiu dobu neplatí ekonomického námestníka".  

O kúpe desaťtisícového projektu informovala ako prvá televízia Markíza. Volák dal po zvrejnení tejto reportáže na redaktorku Barboru Demešovú trestné oznámenie.  

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 14:03