StoryEditor

Benedikt XVI. ostáva vo Vatikáne. Bojí sa súdov

15.02.2013, 23:00
Autor:
TASRTASRredred
Tým by mohol čeliť v súvislosti so sexuálnymi škandálmi katolíckych kňazov.

Pancierový kardinál či Boží Rotvajler. Také prezývky si vyslúžil Benedikt XVI. Ten už pred pár dňami avizoval, že do rodného Nemecka sa neplánuje vrátiť a zvyšok života strávi vo Vatikáne, "v lone cirkvi a v modlitbe". Špekulovalo sa, prečo sa takto rozhodol, odpoveď prichádza až teraz - pápež sa bojí súdneho stíhania.

Rozhodnutie pápeža Benedikta XVI. zostať žiť po rezignácii vo Vatikáne mu poskytne bezpečie a súkromie. Ponúkne mu tiež právnu ochranu pred akýmkoľvek pokusom o jeho stíhanie v súvislosti s prípadmi sexuálneho zneužívania vo svete, citovala dnes agentúra Reuters cirkevné zdroje a právnych expertov.

"Jeho pokračujúca prítomnosť vo Vatikáne je nevyhnutná, inak by mohol byť bezbranný. Nemal by svoju imunitu, svoje výsady a bezpečnosť, ak by bol hocikde inde," uviedol predstaviteľ Vatikánu, ktorý si neželal byť menovaný.

"Je absolútne nevyhnutné," aby zostal vo Vatikáne, uviedol tento zdroj s tým, že Benedikt XVI. by mal mať po zvyšok svojho života "dôstojnú existenciu".

Boli to práve sexuálne škandály, ktoré cirkvou za jeho pôsobenia najviac otriasali. V septembri minulého roka šokovala svet austrálska rímskokatolícka cirkev, ktorá priznala, že od tridsiatych rokov dvadsiateho storočia tamojší kňazi zneužili vyše 600 detí. Škandály sa však prevalili aj inde vo svete, pričom cirkev sa nevyhla ani početným súdnym žalobám od obetí.

01 - Modified: 2004-10-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Banky ako spoluvinníci 02 - Modified: 2004-10-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hamé v Rusku
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 00:05