StoryEditor

PIAF 2012 Day 1

02.05.2012, 17:59

Prvý pražský festivalový deň stál za to.

 

Už skôr pri pohľade na zoznam prednášok som tušil, že v Prahe budem vidieť a počuť speakrov, ktorý majú svetový cveng. Jednotlivé workshopy vo Veletržním paláci sa prekrývali a nemohol som byť všade. To najzaujímavejšie z prvého dňa som však stihol.

Micky Denehy

Hneď prvá prednáška, ktorú mal Micky Denehy (v minulosti pôsobil v Saatchi & Saatchi EMEA a dnes vedie EACA International School of Advertising) sme videli a počuli super nápady pre agentúry, ako vyhrať veľké výberko. Tender a prezentácia pred klientom je, ale aj musí byť pre agentúru veľká udalosť. Pre víťazstvo musíte s klientom nadviazať vzťah, emocionálne bližší, nielen stroho profesionálny. Dôležité sú hobby, rodina  a podobné záležitosti, ktoré vám pomôžu spoznať klienta a naladiť sa vzájomné na správnu vlnu. Samotná príprava na prezentáciu u klienta je, ako veľká domáca úloha. Vo všetkom treba byť maximálne dôslední a detailní. Pri samotnej prezentáciu je však najdôležitejšie aby ste ukázali, že si s klientom porozumiete nielen profesne, ale predovšetkým ľudsky. Preto nie vždy vyhrávajú najlepšie idey, ale agentúry, s ktorými si najviac klient porozumie. Nebojte sa hrať s brandom klienta a takisto ukážte agentúrny team. Zvoľte humorný tón, klienti to vedia oceniť. Pozrite sa, aké video viedlo k úspechu nemecké Saatchi & Saatchi u klienta Adidas.

New business video bolo inšpirované spotom pre Adidas

https://www.youtube.com/embed/MzzTOesBP4I

 

 

Marek Tesař a Tomáš Dufek

Druhý workshop bol zameraný na šport. Dosť som očakával, čo sa dozviem o sponzoringu od dvoch odborníkov (Tomáš Dufek, Telefónica O2 CZ a Marek Tesař, Mather Activation), ktorý pracujú so športom už viac ako desať rokov. Zažil som veľmi akčnú prednášku, kde spovedali aj prítomných ľudí, ktorých poznali, že majú skúsenosti so športovým sponzoringom. Pri sponzorovaní konkrétneho športu vždy žiadajte exkluzivitu v rámci vášho biznisu. Mnohé firmy od sponzoringu odrádza nekoordinovanosť klubov, nevhodný marketingový partner a neochota ísť do auditu pri sponzoringových prostriedkoch. Využívajte sponzoring ako benefit pre svojich zákazníkov. Zľava na skypass alebo vstupenky zdarma na obľúbený šport potešia mnohých zákazníkov. Bol menovaný aj jeden príklad pri sponzoringu O2 extraligy. Vymysleli koncept fanúšika na striedačke. Vo výstroji s tým, že celý zápas sleduje priamo s celým teamom. Koncept si osvojili všetky kluby a propagovali ho nad rámec zmluvy. Pri hokejovej Slavii pomohla prítomnosť fanúšika na lavičke pretrhnúť sériu prehier. Tréner si fanúšika vyžiadal aj na ďalšie zápasy. Mediálny záujem bol zaručený, pričom tento krok vznikol spontánne. Pri sponzoringu športov netreba brať do úvahy iba najobľúbenejšie športy. Na menej frekventovanom športe (florbal, rugby) môže mať vaša komunikácia vyššiu relevanciu a nestratí sa v mori iných značiek. Trendom v sponzoringu je orientácia na športy s masovou účasťou, (behy, maratóny, cyklistické a turistické súťaže) pretože množstvo športujúcich sú vašou cieľovou skupinou.

 

 

Mobilní reklama workshop

Tretí workshop, ktorý som však nestihol celý, bol o mobilnej reklame. Na workshope, ktorý viedli ľudia z agentúry Motion Media sa mohli aktívne zapojiť aj prítomní ľudia, ktorí potom prezentovali svoje riešenia na zadané úlohy. Pri mobilných aplikáciách nie je dôležitý len počet stiahnutí. Podstatné je ako aktívne zákazníci pracujú s aplikáciou, či vďaka nej stúpa predaj resp. návštevnosť v predajni (e-shope). Často sa vymýšľajú rôzne mobilné aplikácie pričom niekedy stačí výborne spracovaný mobilný web.

 

Out of the Box Festival

Prvý deň na PIAF ukázal mnohé inšpiratívne nápady a tiež, že kvalitný medzinárodný festival reklamy zapúšťa stále hlbšie korene v Prahe. Jediným mínusom dňa bol zrušený workshop s názvom Guerilla po česky.

 

Ďalšie správy z PIAF 2012 a mnoho iného nájdete na AdArena Facebook page

AdArena blogposty nájdete tu

Ak vás čokoľvek zaujíma o AdArene píšte mi na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 13:00