StoryEditor

Zistenie HN: Brhel odkryl karty v biznise

18.11.2012, 23:00
Veľkopodnikateľ Jozef Brhel prvýkrát priznal svoj vplyv v slovenskej energetike.

Veľkopodnikateľ s blízkymi väzbami na politické špičky Jozef Brhel prvýkrát – aj keď nechcene – priznal svoj vplyv v slovenskej energetike.

HN zistili, že na konferencii, ktorú 12. novembra 2012 organizoval izraelský Inštitút pre export a medzinárodné korporácie v Tel Avive, sa zúčastnili aj firmy ako Alter Energo, E-Group, Pow-en či PATRIA Consulting & Development. Pod všetkými bola uvedená jediná kontaktná osoba – Jozef Brhel. Bývalý štátny tajomník rezortu hospodárstva a exposlanec za HZDS je v politických kuloároch považovaný za vplyvného muža v pozadí Smeru-SD, v podnikaní sa orientuje na informačné technológie a projekty solárnych elektrární.

Na verejnosti Brhel nevystupuje takmer vôbec a aj k účasti na konferencii poskytol HN iba stručné stanovisko. „Na žiadnom takomto mítingu som nebol.“ HN však z dôveryhodných zdrojov zistili, že Brhela v Izraeli zastupovali jeho ľudia. S výnimkou spomínanej Patrie bolo Brhelovo meno v konkrétnych firmách v energetike veľkou neznámou. V predstavenstvách firiem Alter Energo a akciovkách E-Group i Pow-en figuruje Stanislav Fuňa, ktorého spájajú s Brhelom spoločné podnikateľské aktivity.

V pravidelnom rebríčku najbohatších Čechov a Slovákov českého časopisu Týden sa tento rok Brhel posunul už na 21. miesto s odhadovaným majetkom v rozpätí 215 až 313 miliónov eur.

Ako ukazuje Obchodný register SR – Stanislav Fuňa pôsobí ešte v ďalších šiestich energopodnikoch.

Nitky vedú od firmy Comenerg
Na prepojenie Fuňa a Brhela teda pred približne dvomi mesiacmi na svojom blogu poukázal nezávislý novinár Tom Nicholson. Priniesol totiž informáciu, že s vládou Smeru sa do Bratislavskej teplárenskej (BAT) vrátili súkromní dodávatelia s týmto vplyvným podnikateľom v pozadí.

Vzťahy, ktoré BAT nadviazala v čase prvej vlády Roberta Fica s akciovkami Ene-Tep a Prvá rozvojová spoločnosť, sa teraz upevnili. Ako tvrdí Nicholson – za oboma je akciovka Comenerg, ktorú v roku 2008 vlastnili Jozef Brhel a jeho brat Ivan. Riaditeľ a predseda Predstavenstva Ene-Tepu je Slavomír Fuňa. Mimochodom, táto firma podľa Nicholsona robí taktiež pre BAT externe. Vykonáva tu údržbu zariadení od roku 2008. Spoluprácu pre HN so slovami, že ide o efektívnu spoluprácu, potvrdila i hovorkyňa teplárenskej Jarmila Galandáková.

Alter Energo s super biznis
Mimoriadne zaujímavá je tiež spoločnosť Alter Energo. Ide o firmu, ktorá pred dvomi rokmi získala licenciu na výstavbu solárnych elektrární. Martin Chren, bývalý štátny tajomník ministra hospodárstva Juraja Miškova, sa pre HN vyjadril, že pridelenie licencií bolo naozaj podľa nich netransparentné. Pripomenul najmä situáciu, keď výzvu na prerozdeľovanie zverejnila Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) v posledný novembrový piatok na internete. Šancu získať licenciu mali iba tie firmy, ktoré podali žiadosť hneď v pondelok. SEPS nám cez hovorcu Norberta Deáka oznámila, že odmieta akúkoľvek formu klientelizmu pri vydávaní stanovísk. „Našou prioritou je vystupovať transparentne a nediskriminačne voči všetkých subjektom pôsobiacim v sektore energetiky v súlade s požiadavkami vyplývajúcimi z národnej legislatívy a legislatívy Európskej únie a tiež regulačných rozhodnutí ÚRSO.“

S touto informáciou prišiel ako prvý denník Plus Jeden Deň, ktorý tvrdil, že obálky sa otvárali postupne podľa poradia a úspešných tak bolo len prvých 36 podnikov, ktoré splnili všetky podmienky. Medzi nimi bola aj Alter Energo, ktorá vznikla len dva mesiace pred vyhlásením výzvy.

Doteraz nebolo jasné, komu firma patrí. HN kontaktovali predstaviteľov Alter Energa s otázkami o ich väzbách na Jozefa Brhela. Do konca nedeľnej uzávierky nám však neodpovedali. Ide pritom o mimoriadne zaujímavý biznis. Od týchto 36 firiem sa štát počas prvej Ficovej vlády zaviazal vykupovať počas desiatich rokov elektrinu vyrobenú zo slnečnej energie, a to naozaj výhodne. Za jednu megawatthodinu zaplatí 431 eur, pričom trhová cena je maximálne 100 eur. Práve to bol dôvod, prečo bol o licencie veľký záujem. 

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 07:21