StoryEditor

Draghi klame alebo podvádza (komentár)

08.10.2012, 11:23
Draghi sa dostal do ťažkej situácie. Na jeho vyjadrenia si treba dať veľký pozor.

Prvý októbrový týždeň bol na makro dáta a vyhlásenia pomerne bohatý.
V pondelok síce ešte na trhoch doznievali výsledky španielskych bankových stress testov, no obchodníci sa dočkali aj pozitívnych ekonomických výsledkov. Index nákupných manažérov vo výrobe v USA vyšiel konečne nad hladinou 50 a dostal sa tak z pásma kontrakcie. Potešil aj Index nákupných manažérov v nevýrobnej sfére, ten vyšiel na úrovni 55.1 oproti očakávaniam 53.7. Akciové trhy tak mali dôvod na rast a obchodovanie sa nieslo v radostnom tóne.
Štvrtkový deň sa niesol v znamení ECB a konferencie Draghiho.

Európska centrálna banka ponechala všetky sadzby nezmenené a hlavná refinančná sadzba ostala na 75 bázických bodoch. Dôležitá ale bola konferencia hlavy ECB, kde sme sa dozvedeli niekoľko zásadných informácií. Za prvé, ECB očakáva na najbližšie obdobie stagfláciu, teda veľmi slabý až nulový ekonomický rast a vyššiu infláciu. Cenová inflácia ostane nad 2%, čo je cieľ centrálnej banky, dlhú dobu. Centrálna banka vôbec nepreberala zníženie sadzieb, pretože ekonomike by to už nepomohlo a ponechanie sadzieb tak bolo jednohlasné.

Pri otázke ohľadom ďalšej prípadnej reštrukturalizácie gréckeho dlhu, tentokrát pre oficiálny sektor, Draghi spomenul, že ECB nebude akceptovať akékoľvek haircuty na dlhopisy, pretože to by bolo priame monetárne financovanie krajiny. Tým pádom si veľmi sťažil situáciu ohľadom nového programu pre nákup dlhopisov OMT. Minulý mesiac sa totiž vyjadril, že ECB bude pri nákupoch cez tento program v statuse „Pari Passu“, teda nebude seniorom pri dlhopisoch a bude si rovná so súkromným sektorom. To by tak znamenalo kritickú situáciu v prípade reštrukturalizácie španielskeho, resp. talianskeho dlhu, pretože ECB by tým priznala, že priamo financuje jednotlivé štáty. Toto je prísne zakázané a jednalo by sa o hrubé porušenie ústavy aj európskych zákonov. Tentokrát by to tak bolo už oficiálne. Draghi sa tak dostal do ťažkej situácie a v budúcnosti uvidíme, či si na včerajší výrok spomenie. Tým pádom tak včera všetkým ohľadom Grécka zaklamal, alebo v prípade reštrukturalizácie OMT dlhopisov poruší zákon. Uvidíme, ako sa z toho Draghi vyhrabe.
Na záver k ECB. Tá je pripravená spustiť OMT program okamžite, čaká už len na vlády, aby požiadali o pomoc. Jednoznačné podmienky pomoci však ešte stále nie sú jasné.

Koniec prvého týždňa v mesiaci patril tradične dátam z USA a to konkrétne dátam NFP a miery nezamestnanosti. Zázračne sme sa dočkali výborných výsledkov. Miera nezamestnanosti poklesla na 7.8%, oproti minulému výsledku 8.1% a ekonomika vytvorila 114 000 pracovných miest, oproti minulému výsledku 96 000, ktorý bol revidovaný na 142 000. O adekvátnosti týchto dát si každý pomyslí svoje, no celkovo to smrdí. Mesiac pred americkými voľbami je slabou stránkou súčasného prezidenta práve pracovný trh a dnešné úžasné výsledky mú môžu vo voľbách pomôcť. Trh však nebol príliš nadšený týmito výsledkami, jedine EURUSD nám silnejšie rástol. Po dobrých dátach totižto klesá pravdepodobnosť dlhého trvania QE od Fedu a tak akcie svoje úvodné zisky vymazali. Ropa prepadla o viac ako dve percentá a znova sa tak potvrdzuje, že lepšie ekonomické výsledky sú pre akcie a ropu negatívne.

Z korporátnych udalostí sa bližšie pozrieme na firmy Unibail-Rodamco. Tejto francúzskej developerskej firme bol zvýšený rating od Deutsche Bank a to priamo na buy. Banka stanovila cieľovú cenu na 203 Eur, oproti aktuálnej cene 163 Eur. Taktiež pochválila Unibail, že outperformuje ostatné firmy zo sektoru. Akcie narástli v Paríži o 5 percent.

Druhou spoločnosťou je známy Volkswagen. Ten pozastavil výrobu Passatu Sedan, kvôli slabému dopytu po tomto aute. Investori to však zobrali pozitívne, pravdepodobne kvôli znižovaniu nákladov a spolu s dobrými makro výsledkami potlačili akcie vyššie o viac ako 4 percentá.

Tento týždeň nás čakajú nasledovné údaje: Priemyselná produkcia z Veľkej Británie, Obchodná bilancia z Nemecka a USA, Nemecké CPI, Béžová kniha Fedu, Miera nezamestnanosti a tvorba pracovných miest v Austrálii, Dôvera podľa univerzity v Michigane. Týždeň je tak chudobnejší na makro dáta, preto bude dôležité sledovať sentiment na trhu a európske dlhopisy.

Peter Bukov

analytik forexpro.sk

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 19:14