StoryEditor

Súd zakázal vládnej koalícii voliť generálneho prokurátora

16.06.2011, 00:00
Voľba nového generálneho prokurátora sa na Slovensku mení na právny hlavolam.

Najnovšie zasadil tvrdý úder vládnej koalícii Ústavný súd SR. Zatiaľ čo v apríli nariadil koaličnej štvorke opakovať tajnú voľbu, včera jej zakázal voliť akokoľvek.

Súd rozhodol doslova v hodine dvanástej – koalícia si verejnú voľbu svojho kandidáta Jozefa Čentéša naplánovala už na piatkovú schôdzu parlamentu. Súd, ktorý rozhoduje o ústavnosti verejnej voľby, ju však zablokoval až dovtedy, kým definitívne nerozhodne. A to môže trvať aj niekoľko mesiacov.

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) ešte pred verdiktom vyhlásila, že ak zablokuje súd verejnú voľbu, bude parlament v piatok voliť opäť tajne. Aj tu sa prerátala. „Neobnovuje sa platnosť predchádzajúcej právnej úpravy. Tá neplatí,“ odkázala hovorkyňa súdu Anna Pančurová. Voliť by tak parlament nemal ani tajne – a súboj Čentéš verzus opozičný kandidát Dobroslav Trnka by sa mal odložiť na neurčito.

Verdikt súdu začne platiť až po zverejnení v Zbierke zákonov, čo môže trvať aj niekoľko dní. Teoreticky by tak poslanci mohli zajtra voliť. „Keď budeme vedieť, čo z verdiktu vyplýva, na základe toho sa bude v koalícii konať,“ povedal HN Radičovej hovorca Rado Baťo.

01 - Modified: 2004-04-21 05:34:59 - Feat.: 0 - Title: Proti Švajčiarsku aj s kapitánom Šatanom
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 23:51