StoryEditor

Tretí pilier začal zarábať viac

16.07.2012, 00:00
Sporenie na penziu. Fondom sa za prvý polrok darilo, niektoré predbehli infláciu.

Slováci, ktorí si na dôchodok sporia doplnkovo v treťom pilieri, môžu byť zatiaľ usmiati. V prvom polroku si totiž skoro všetky fondy výrazne polepšili. Kým vlani napríklad výplatné dôchodkové fondy rástli od 0,18 do 0,80 percenta, tentoraz to bolo od 0,25 percenta do 3,44 percenta. Polepšili si pritom aj ďalšie fondy, a to nielen v porovnaní s vlaňajškom, ale aj s rokom 2010, a viaceré predbehli infláciu. „Využili priaznivú situáciu na finančných trhoch, ktorá bola v prvých piatich mesiacoch tohto roka,“ konštatoval hlavný analytik Volksbank Slovensko Vladimír Vaňo. Podobný názor zastáva aj prevádzkový riaditeľ poisťovne AXA Peter Socha, ktorý rast jednotlivých fondov považuje za korekciu minuloročného vývoja. Analytici sa k ďalšiemu vývoju vyjadriť nevedeli. Podľa Vaňa sa síce očakáva turbulentný vývoj na trhoch, no všetko bude závisieť od jednotlivých manažérov fondov, ako sa k samotnému vývoju postavia.

Napriek rastu vláda chystá na budúci rok v treťom pilieri zmeny. Po novom by sa mali predĺžiť dĺžka sporenia až do získania dôchodku, opätovne zaviesť daňové zvýhodnenie či znížiť poplatky.

V porovnaní s minulým rokom si najviac polepšili príspevkové fondy, a to vo všetkých spoločnostiach. Kým vlani v nich sporitelia strácali, tak teraz získali. Najviac z nich rástol Rastový príspevkový fond spoločnosti ING – Tatra Sympatia. Ten za prvých šesť mesiacov narástol takmer o 4 percentá. Minulý rok však stratil takmer 12 percent. „Regulácia v treťom pilieri je voľnejšia, čo fondom umožňuje zostaviť vhodnú skladbu akciových, dlhopisových a peňažných investícií,“ vraví šéf Inštitútu Ineko Peter Goliaš.

Darilo sa aj ďalším fondom. Zisk zaznamenali aj konzervatívne príspevkové či globálne akciové fondy v jednotlivých spoločnostiach.

K ďalšiemu výhľadu sa analytici vyjadriť nevedeli. Hovoria, že všetko bude závisieť od vývoja akciových trhov v nasledujúcich mesiacoch. Tie podľa Sochu skôr padajú ako stúpajú.

Oplatí minimálne
V treťom pilieri, pod ktorý spadá doplnkové sporenie aj životné poistky, si sporí takmer 800-tisíc Slovákov. Podľa Baláža sa však oplatí ľuďom len minimálne. Hovorí, že prilákať ich môžu len zvýhodnené podmienky oproti iným formám sporenia. Zákon totiž umožňuje zamestnávateľovi prispievať na doplnkové dôchodkové sporenie svojho zamestnanca. „Oplatí sa to tým, ktorým zamestnávateľ prispieva,“ povedal Baláž. Takýchto ľudí je podľa neho niečo vyše 260-tisíc.

Chystané zmeny
Tretí pilier bol donedávna zvýhodnený aj daňovo. Slováci si mohli znižovať daňový základ o sumu, ktorú doň posielali, až do výšky zhruba 400 eur. Bývalá vláda tento bonus zrušila, no tá súčasná sa ho chystá obnoviť. Úľava na dani by však mala byť nižšia – 120 až 140 ročne, a mala by sa týkať len dôchodkového sporenia, nie životných poistiek. Okrem toho sa má predĺžiť lehota sporenia, aby si ľudia našetrili dosť peňazí. Peniaze by si mali vybrať až vtedy, keď sa stanú dôchodcami. Noviniek má byť pritom viac. „Pozrieme sa aj poplatky tak, aby boli v prospech sporiteľov,“ konštatoval štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian (Smer-SD). Konkrétne čísla však nespresnil.

Baláž s chystanými vládnymi zmenami súhlasí. Hovorí, že poplatky v tomto pilieri by sa mali pohybovať na úrovni druhého piliera. Pozdáva sa mu aj predĺženie sporenia, keďže ľudia si z týchto peňazí podľa neho kupovali chladničky či televízory. S daňovým zvýhodnením súhlasí aj Socha. Znižovanie poplatkov komentovať nechcel, keďže zatiaľ nepozná presné čísla.

Už tento rok kabinet Roberta Fica zmení aj prvý, teda štátny pilier, ktorý spravuje Sociálna poisťovňa, a druhý súkromný pilier. V súkromných dôchodkoch na účtoch v dôchodkových správcovských spoločnostiach zníži príspevky zo súčasných deväť na štyri percentá, v prvom pilieri napríklad zavedie valorizáciu o pevnú sumu rovnakú pre všetkých. 


menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 18:11