StoryEditor

Cameron chce meniť pravidlá hry, Európa reaguje

25.01.2013, 10:04
Prejav smeroval skôr do vnútra Británie ako navonok, upozorňuje politológ.

Prejav Davida Camerona o budúcnosti jeho krajiny v Európskej únii stále rezonuje. (Viac o tomto historickom prejave čítajte TU). Zatiaľčo na "kontinente" si od európskych lídrov vyslúžil kritiku, v rodnej krajine bol vnímaný skôr pozitívne. V článku vám prinášame reakcie politických lídrov a rozhovor s osloveným politológom.

Kritika, čiastočný súhlas i ponuka na hľadanie konsenzu. Politici reagujú na Cameronov prejav

Laurent Fabius

Minister zahraničných vecí Francúzska

Keď nejaký hráč vstúpi do futbalového klubu, nemôže po čase chcieť začať hrať ragby. Ak sa Británia predsa len rozhodne opustiť Európsku úniu, nebudeme jej v tom brániť.

 

 

Martin Schulz

Predseda Európskeho parlamentu

Cameron dáva Európe ultimáta. Tie treba v každom prípade odmietať.

 

 

Guido Westerwelle

Nemecký minister zahraničných vecí

Členstvo v únii prináša aj povinnosti, nie len výhody. Vyberanie čerešničiek z koláča únie tak, ako sa nám to práve hodí, nie je žiadna voľba.

 

Mario Monti

dosluhujúci taliansky premiér a minister financií

S Cameronom súhlasím v jednej veci - spoločný trh nefunguje dobre. Únii vládnu korporátne záujmy a európski lídri na krízu odpovedali krátkozrako.

 

Mark Rutte

holandský premiér

Z Británie sa stane izolovaný ostrov niekde v Atlantiku medzi Európou a Amerikou.

 

 

Angela Merkelová

Nemecká kancelárka

Prejav britského premiéra rešpektujem, rovnako je to aj s jeho názormi na fungovanie únie. V nasledujúcich mesiacoch bude musieť Európa v tomto smere nájsť kompromis. Určite budeme rokovať.

 

 

Prejav smeroval skôr do vnútra Británie ako navonok

 

Finweb sa na túto tému rozprával s politilógom Martinom Klusom

Ako hodnotíte stredajšiu Cameronovu reč o budúcnosti krajiny v EÚ?
Vyjadrenia Davida Camerona chápem ako podstatne viac smerované do vnútra Británie, ako navonok. Sú totiž v prvom rade taktickým ústupkom euroskeptikom vo vlastnej strane a ešte taktickejším volebným ťahom voči novej Strane nezávislosti, ktorej takto efektne a efektívne berie vietor z predvolebných plachiet. Zároveň sú elegantným spôsobom tlmočenia britských požiadaviek na budúcnosť EÚ a hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že sa zahráva s ohňom, výsledok môže byť preňho aj pre Britániu skôr pozitívny.

Referendum sľúbil až v prípade, keď vyhrá nasledujúce voľby. Viacerí v tejto súvislosti upozorňujú, že to je veľmi otázne. Do akej miery mu podľa vás prejav u britských voličoch pomohol/ uškodil?
Pre voličov Labouristickej strany bol David Cameron neprijateľný bez ohľadu na zmienený prejav. Kľúčovou otázkou je, ako zapôsobil na váhajúcich voličov resp. voličov vlastnej Konzervatívnej strany, či perspektívnych voličov Strany nezávislosti (UKIP), ktorá v poslednom období Labouristom aktívne konkuruje. Osobne očakávam skôr pozitívny dosah. Euroskeptickí voliči totiž teraz majú dôvod Camerona voliť, aby sa referendum vôbec uskutočnilo. Okrem toho občanom všeobecne určite imponuje, keď im najvyšší politický reprezentant krajiny vkladá do rúk také kľúčové rozhodnutie o svojej krajine a nesnaží sa ich obchádzať ako je to v Európe pomerne typické, Slovensko nevynímajúc.

Škótski predstavitelia, usilujúci sa o samostatnosť, viackrát verejne vyjadrili svoj zámer v prípade získania samostatnosti ostať v únii. Ako hodnotíte Cameronov prejav v tejto súvislosti, vo vzťahu k Škótsku? Nevzdialil sa Škótom ešte viac?
Rozhodne ich to nezblížilo a pre nerozhodnutých Škótov to môže byť v referende o samostatnosti nakoniec dôležitým a možno aj rozhodujúcim jazýčkom na váhach.

Cameron ohlásil aj zámer zmeniť fungovanie únie a v súvislosti s potrebnými dohodami s ostatnými krajinami je podľa vlastných slov "optimistický". Má šancu na presadenie zmeny fungovania únie?
Drobné ústupky sa mu určite podarí dosiahnuť. Veľká Británia je príliš dôležitý európsky hráč na to, aby ostatní len tak mávli rukou a skonštatovali choďte si keď chcete, čo by mohol byť rozdiel oproti napr. Grécku, či Slovensku. Zásadnejšie zmeny o ktorých hovorí sú však proti vôli Nemecka či Francúzska nepresaditeľné. Jasne sa to ukázalo už pred siedmimi rokmi keď sa rokovalo o súčasnom rozpočte Únie a tzv. britskom rabate.

Včera ste sa stretli s veľvyslankyňou Spojeného kráľovstva na Slovensku. Rozprávali ste sa s ňou o tejto téme? Ako vám tlmočila posolstvo tohto prejavu?
Briti ho vnímajú ako jednoznačne proeurópske a tiež mimoriadne dôležité, pokiaľ ide o seriózne naštartovanie britskej, ale aj celoeurópskej diskusie o budúcnosti EÚ a úlohy Veľkej Británie v nej. Zároveň ho chápu ako dôležité posolstvo ostatným členským krajinám EÚ, že táto sa v súčasnosti neuberá želateľným smerom a ak má do budúcnosti konkurovať ostatnému svetu, je dôležité aby sa okamžite v mnohom zmenila.

Martin Klus

Vyštudoval politológiu na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov UMB v Banskej Bystrici, kde neskôr získal doktorát v odbore medzinárodné vzťahy a titul docent v odbore teória politiky. Absolvoval študijno-pedagogicko-výskumný pobyt na Molde University College v Nórsku. V súčasnosti pôsobí ako prorektor pre zahraničné styky, vzťahy s verejnosťou a edičnú činnosť na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

 

01 - Modified: 2004-10-07 09:49:17 - Feat.: 0 - Title: Hypermarkety likvidujú tradičné benzínky 02 - Modified: 2004-10-07 10:01:08 - Feat.: 0 - Title: Preglejka je z najhoršieho vonku
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 18:23