StoryEditor

Slovák z Dúlova v sklárstve diktuje svetu trendy

„Na našich prístrojoch tolerujem maximálne tri tlačidlá,“ hovorí podnikateľ Marián Katerinčin (na snímke) z Dúlova pri Ilave. Aj vďaka inovatívnemu a zároveň jednoduchému prístupu sú jeho technologické riešenia známe v desiatkach sklárskych firiem u nás aj vo svete. Keď v Číne predstavovali svoje produkty, pri ich stánku sa tvorili niekoľko stoviek metrov dlhé rady. Medzi ich zákazníkmi je aj významná sklárska spoločnosť Rona, ktorá robí ručné rytie na Katerinčinovom vynáleze s názvom Sagaryt. Ide o dekorovacie zariadenie, ktoré živnostníkovi vybojovalo mimoriadne ocenenie na súťaži Inovatívny čin roka 2011. Tú vyhlásil rezort hospodárstva so Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou, mediálnym partnerom boli HN. „V tomto biznise sme to my, kto určuje, kam sa bude uberať svet. Sme bezkonkurenční,“ vyhlásil pre HN Katerinčin s tým, že to, čo oni vyvinú dnes, konkurencia tak o pár rokov.

Ako pre HN poznamenal Pavol Duman zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry, do súťaže sa im celkovo prihlásilo 33 firiem a hoci sa ceny rozdávali v štyroch kategóriách, ministra presvedčili ešte o mimoriadnom ocenení. To získala práve Saga Katerinčin. „Doslova nás šokovalo, ako jeden živnostník, ktorý zamestnáva ešte asi 10 ľudí, dokáže v tomto sektore až desaťnásobne zvýšiť produktivitu práce,“ zdôvodnil Duman.

Francúzi u nich kradli
Saga Katerinčin v súčasnosti vyváža svoje výrobky do 70 krajín sveta, najnovšie napríklad montujú v Saudskej Arábii celú skláreň či v Číne technológie predávajú do Šanghaja a Hongkongu. Ako Katerinčin tvrdí, gro ich produktov skončí v Ázii, Rusku a arabských krajinách: „Európa nemá peniaze,“ tvrdí Katerinčin.

Saga Katerinčin má s konkurenciou zaujímavé skúsenosti. Už v minulosti sa Francúzi snažili ukradnúť ich ochrannú známku, no nepodarilo sa im to a zbankrotovali. Ich zákazníci tak prešli k slovenskému živnostníkovi. „Máme výhodu, že sídlime na Slovensku, kde sú náklady na pracovníka podstatne nižšie ako v západnej Európe či v USA,“ vysvetľuje Katerinčin s tým, že zamestnávajú okrem asi 10 trvalých pracovníkov i niekoľko desiatok externistov v zahraničí. 



V jednoduchosti je krása
Marián Katerinčin má filozofiu podobnú zakladateľovi iKultu Stevovi Jobsovi. Kým Jobs na svojich telefónoch iPhone akceptoval maximálne jedno tlačidlo, Katerinčin na prístroji toleruje maximálne tri. A hoci ide o celé výrobné linky, sú jednoduché na ovládanie. Ani Katerinčin, rovnako ako Jobs, nedokončil vysokú školu. Ako prezrádza HN, výskum a vývoj ho vždy lákali, no štúdium kybernetiky mu nič nedávalo. „Radšej som sa chcel venovať biznisu ako štúdiu, ktoré mi nič nedávalo.“

Kým však Jobsova firma Apple má cenovú politiku nastavenú vysoko, Saga Katerinčin je pravým opakom. „Oproti konkurencii sme aj päťkrát lacnejší. Aj to je dôvod, prečo nás zatiaľ nezačali Číňania kopírovať. O naše výrobky veľký záujem, no kým ich vyrába aj pre Čínu cenovo prijateľné, kopírovať nepotrebujú,“ hovorí Katerinčin a dodáva, že svoje technológie majú patentovo chránené.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 11:32