StoryEditor

Bývalý minister Uhliarik stihol rozdať štedré odmeny

25.06.2012, 00:00
Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) štedro platil podriadených, keď vlani podpísal odmeny za takmer 330-tisíc eur.

Vysoké sumy vyplávali na povrch až teraz, po zmene vedenia ministerstva.

Uhliarikova nástupkyňa Zuzana Zvolenská (Smer-SD) ich považuje za neprimerané. „Štandardné je dávať odmeny maximálne do výšky platu,“ tlmočila cez hovorkyňu Zuzanu Čižmárikovú. Najviac dostali od Uhliarika podľa informácií HN šéfka liekovej politiky Michaela

Gajdošová-Cesnaková a riaditeľ odboru kategorizácie Matúš Tekeľ. Obaja si prilepšili o viac než 11-tisíc eur. Gajdošová-Cesnaková bola na pozícii, kde sa zarába okolo 2 200 eur, Tekeľ na nižšej.

,,Pripravili výnimočný zákon, na základe ktorého štát ušetrí 60 miliónov eur ročne na liekoch,“ argumentuje Uhliarik. Z úspory mali byť financované vyššie platy sestier, ich objem je však sporný a v rozpočte budú k dispozícii na platy sestier najskôr budúci rok.

S odmenenými sa HN nepodarilo spojiť, Gajdošová-Cesnaková nereagovala ani na esemesku. V čase, keď Uhliarik rozhodol o odmenách, vláda vysvetľovala úsporné opatrenia a exminister bojoval so štrajkujúcimi lekármi, ktorí žiadali vyššie platy.

„Prepustili sme 22 úradníkov a zrušili 9 neobsadených miest, čím sme ročne ušetrili viac prostriedkov, ako sme vyplatili za rok na odmenách,“ dôvodí ďalej Uhliarik. V porovnaní s ostatnými rezortmi prepustilo ministerstvo zdravotníctva podľa neho najviac úradníkov v prepočte na celkový počet zamestnancov.

Štrajkové odmeny
Ďalší ocenení zamestnanci ministerstva získali odmeny v rozsahu 2 000 až 6 000 eur. Uhliarik tvrdí, že zaslúžene – za mimoriadnu prácu počas štrajku lekárov. „Boli 24 hodín denne v práci niekoľko dní, boli členmi krízového štábu, zabezpečovali koordináciu všetkých nemocníc a
záchranných zložiek, a výsledkom ich práce bolo, že ani jeden pacient sa nedostal do ohrozenia života. Ak by k štrajku lekárov neprišlo, nebol by dôvod tieto odmeny za mimoriadnu prácu nad rámec svojich úloh udeliť,“ tvrdí Uhliarik. Práve on však utŕžil výčitku od expremiérky Ivety
Radičovej, že požiadavky nespokojných zdravotníkov ignoroval a situáciu nechal zájsť tak ďaleko, že lekári skutočne nenastúpili do práce.

Štátny manažér
Uhliarik už začiatkom mája čelil kritike, keď šéfovi štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Mariánovi Faktorovi schválil pred odchodom z funkcie odmenu vyše 14-tisíc eur. Nešlo však o jediné finančné prilepšenie. Faktor získal za necelé dva roky pôsobenia na čele štátnej inštitúcie na odmenách takmer 36-tisíc eur. V októbri 2011 získal 15 500 eur na základe rozhodnutia ministra zdravotníctva – jediného akcionára poisťovne. Krátko pred pádom vlády v októbri 2011 sa menila manažérska zmluva riaditeľa Faktora, na základe ktorej získal v januári 2012 ďalších 5 850 eur. „Ide o celkovú odmenu za asi 19 mesiacov a nebolo mi vyplatené žiadne odstupné,“ reagoval Faktor.

„Marián Faktor prebral VšZP s dlhom 120 miliónov eur po Zuzane Zvolenskej, a odovzdal ju po dvoch rokoch v pluse 31,5 milióna eur. Zlepšil výber poistného, zredukoval náklady a počty zamestnancov, odmenu si absolútne zaslúžil. Ak štát nebude schopný zaplatiť špičkových manažérov, štátne podniky budú bankrotovať, ako to bolo počas vlády Smeru,“ argumentuje Uhliarik.

Faktor riadil poisťovňu od septembra 2010 do apríla 2012, predsedal aj jej predstavenstvu. Mesačne zarábal 6 500 eur. „Súčasné vedenie poisťovne považuje plat predchádzajúceho generálneho riaditeľa za neprimeraný, preto je plat nového generálneho riaditeľa nižší o tretinu, teda 4 500 eur,“ uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Dana Gašparíková.

Štedrí ministri
Exminister vnútra Daniel Lipšic (ex-KDH) vyplatil po páde vlády na odmenách viac ako 19,2 milióna eur. Na konci roku 2011 vyčlenil pre 32-tisíc zamestnancov rezortu vyše 7,3 milióna eur, v marci 2012 schválil hasičom, policajtom a záchranárom ďalších 5,4 milióna eur. Radoví príslušníci zborov si prilepšili od 100 do 300 eur, funkcionári si delili tisícky eur. Rezortu dopravy pod vedením Jána Figeľa (KDH) sa úsporný režime tiež nedotkol. Len na odstupnom pre manažérov mala štátna kasa vyplatiť 1,5 milióna eur.

„Doterajší systém odmeňovania vrcholných manažérov v štátnych podnikoch je potrebné zmeniť a členovia vlády sa preto pokúsia k existujúcim zmluvám podpísať dodatky s manažérmi tak, aby sa zlaté padáky zrušili,“ tvrdí hovorkyňa vlády Beatrice Hudáková. O konkrétnych detailoch v týchto dňoch rokujú jednotlivé rezorty.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 16:43