StoryEditor

ODS podporí Janotov balíček so škrípaním zubov

21.09.2009, 16:16
Autor:
ČTKČTKLRLR
Osud úsporných opatrení majú v rukách poslanci, vo štvrtok môžu predložiť pozmeňovacie návrhy. Sociálni demokrati to pravdepodobne urobia.

Balíček nie je vôbec protikrízový

ODS „škrípaním zubov" podporí Janotov balíček opatrení na zníženie deficitu štátneho rozpočtu. Kladie si ale za podmienku, že návrh zostane v podobe, ktorý v pondelok schválila vláda. Nesmie sa z neho stať trhací kalendár, uviedol podpredseda ODS Petr Nečas. Ak by poslanci pozmeňovacími návrhmi obmedzili dopad opatrení na výdavkovej strane rozpočtu, občianski demokrati by za návrh nehlasovali.

Nečas kritizoval predovšetkým to, že opatrenia znamenajú zvýšenie príjmu rozpočtu o zhruba 50 miliárd českých korún a pokles výdavkov asi o 25 miliárd. To podľa neho predstavuje najvýznamnejšie navýšenie udelené v Česku za posledných desať rokov. Balíček preto podľa neho nie je úsporný a ani protikrízový.

ODS by najradšej podporila vyvážený pomer medzi zvýšením daní a redukcii výdavkov. Podpredseda ODS tiež varoval, že sa ľavicové strany pokúsia v snemovni obmedziť výdavkové opatrenia balíčka. Jeho výsledná podoba podľa Nečasa môže byť taká, že vzrastú dane o 50 miliárd a výdavky poklesnú iba o 10 miliárd.

ČSSD plánuje zmeny

Bezo zmeny nenechá Janotov balíček ČSSD. Jej poslanci pri štvrťročnom prerokovávaní v snemovni predložia pozmeňovacie návrhy. Nepáči sa im zvýšenie nižšej sadzby DPH z 9 na 10 percent, spotrebné dane pri pohonných hmotách a škrty smerujúce k rodinám s deťmi.

Ak by prešli tieto zmeny, prvý podpredseda ČSSD a tieňový minister financií uisťuje, že schodok neprekročí 155 miliárd českých korún. Vlastné zásahy do schodku rozpočtu chcú socialisti kompenzovať zvýšením daní právnických osôb o dve percentá a zavedením daňovej progresie pri príjmoch fyzických osôb. Šetriť chcú tiež na platoch ústavných činiteľov, ktoré by budúci rok mali klesnúť o 20 percent.

Vláda na svojej pondelňajšej schôdzi tento návrh ČSSD neprijala, mzdy poslancov, senátorov a tiež sudcov či štátnych zástupcov podľa kabinetu majú klesnúť rovnako ako zamestnancom vo verejnej sfére o štyri percentá.

Úsporný balíček ministra financií Eduarda Janotu má znížiť schodok štátneho rozpočtu na 155,3 miliardy českých korún. Bez balíčku by schodok rozpočtu činil rekordných 230 miliárd českých korún. Ak by sa ho nepodarilo znížiť, zváži vláda svoje ďalšie pôsobenie.

ihned.cz

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 04:18