StoryEditor

Bývalý manažér SPP dostal deväť rokov

18.06.2004, 00:00

Za podvod pri nakladaní s prostriedkami SPP odsúdil včera súd bývalého finančného riaditeľa podniku Ivana Maroša na deväť rokov odňatia slobody a peňažný trest 2 mil. Sk. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Ako povedal predseda senátu bratislavského krajského súdu Jaroslav Mikuš, Maroš mal v roku 1998 previesť 10 mil. USD z účtu SPP v Komerčnej banke na osobný účet majiteľa českej firmy Sezooz Group Romana Zubíka (ten je trestne stíhaný v Česku). Podľa obžaloby to Maroš urobil napriek tomu, že mal zrušené oprávnenie podpisovať za SPP akékoľvek transakcie. Podľa tvrdenia Marošovho obhajcu Tomáša Tomagu však išlo o nákup majoritného balíka akcií Chemapolu, ktorý dohodol bývalý riaditeľ podniku Ján Ducký. Pred súdom sa však túto skutočnosť nepodarilo preukázať. Súd je presvedčený, že Maroš vedel, že plynári nemali voči Zubíkovej firme nijaké záväzky, a že konal s cieľom obohatiť sa. Naopak, z obvinenia za pokus o podvod voči Union banke, pri vydaní piatich zmeniek SPP v hodnote 350 mil. Sk, bol oslobodený. Senát súdu totiž konštatoval, že išlo o štandardný zmenkový obchod. Union banka si prostredníctvom dlhoročného súdneho sporu žiada preplatenie zmeniek od SPP. Najvyšší súd (NS) SR už raz rozhodol v prospech Union banky, po mimoriadnom dovolaní však vrátil celú kauzu na Krajský súd v Bratislave. Podľa právneho zástupcu Ernesta Valka je rozhodovanie v tejto kauze podmienené aj rozhodnutím súdu v prípade Maroš.
Marošov obhajca Štefan Ondriš povedal HN, že jeho klient nikdy nekonal v snahe obohatiť sa a vykonával len príkazy nadriadených. Na margo získavania peňazí pre SPP sa Ondriš odvoláva dokonca aj na svedeckú výpoveď exministra hospodárstva Ľudovíta Černáka, ktorý uviedol, že finančná situácia v SPP bola krátko pod Duckého odchode kritická. To bol jeden z dôvodov, prečo sa bývalé vedenie SPP podľa Ondriša snažilo získať úverové zdroje v Česku. K jeho nespôsobilosti podpisovať platobné príkazy uviedol, že ho dočasné vedenie síce zbavilo kompetencií uzatvárať nové zmluvy, ale vzťah so Sezooz Group sa týkal starého obchodného vzťahu.
Úrad špeciálneho prokurátora začal na jesen minulého roka trestné stíhanie vo veci podvodu pri poskytovaní právnych služieb pre SPP. Podnik totiž vyplatil 30 mil. Sk za to, že renomovaná právnická firma Ernesta Valka v uplynulých rokoch údajne sprostredkovala bezodplatné vrátenie 21 tzv. Duckého zmeniek v hodnote 7,5 mld. Sk SPP. Prokuratúra vyslovila pochybnosť, či boli pri týchto operáciách skutočne využité právne služby tejto kancelárie. Právnici i SPP tvrdia, že účel vyplatenia peňazí majú zdokumentovaný. Valko pre HN povedal, že zmluvu s SPP podpísal na vrátenie 21 zmeniek, z nich 17 sa mu podarilo anulovať. O tom, kde sú v súčasnosti zvyšné štyri zmenky, Valko nechcel špekulovať. V tejto kauze však doteraz nebol vypočutý.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 00:41