StoryEditor

Mihál chce revolúciu v našej práci

22.09.2010, 00:00
Zákonník práce prejde veľkým upratovaním. Nastavenie výpovednej doby a odstupného, skúšobnej lehoty, zamestnávanie na dobu určitú a mnoho ďalších v súčasnosti sporných tém má vyriešiť jeho novela. Včera to na diskusnom fóre Hospodárskych novín, HNClube, povedal minister práce Jozef Mihál.



Exotické zviera
Podľa neho je súčasné nastavenie ochrany zamestnancov akoby ochranou exotického zvieraťa, ktoré už vyhynulo. "Akého zamestnanca chránime, keď len veľmi málo zamestnávateľov je ochotných zamestnať nových ľudí?“ vyhlásil minister.

Zákonník sa však nestihne zrevidovať ešte do konca tohto roka, ta ako sa to pôvodne predpokladalo. Prvým optimistickým termínom, odkedy by nové pravidlá mohli začať platiť je tak prvý júl budúceho roka. "Novela sa postupne a pomaly pripravuje. Nechcem to uponáhľať, pretože by mala byť pomerne rozsiahla,“ tvrdí minister

Problémové body
Jedným z najväčších problémov súčasnej legislatívy je podľa Mihála ale aj zamestnávateľov súbeh odstupného a výpovednej lehoty. Ak chce totiž firma prepustiť svojho zamestnanca, stojí ju to štyri až šesť mesačných platov. Výpovedná lehota je dva až tri mesiace podľa počtu odpracovaných rokov a od tejto dĺžky závisí aj výška odstupného. "Je to významná bariéra pre tvorbu pracovných miest. Navrhujeme súbeh zrušiť a nechať to na dohode zamestnávateľa so zamestnancom. Zákonná výpovedná lehota je prežitok,“ tvrdí viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Jozef Špirko. Podľa šéfa Inštitútu pre sociálne a ekonomické reformy INEKO Petra Goliaša ide zasa o jednu z hlavných príčin, prečo sa Slovensko za posledných päť rokov prepadlo v svetovom rebríčku konkurencieschopnosti z 15. na 104. miesto.

Preto je tiež za to, aby sa tento súbeh zrušil. Podľa samotného ministra by výška odstupného mohla mať viacero úrovní. "Ak (zamestnanec) odpracuje prvé dva roky, nebude mať nárok na žiadne odstupné, pri troch na jednomesačné, pri štyroch na dvojmesačné a podobne,“ vysvetlil Mihál.

Na pretras sa má pri tvorbe nových pravidiel zamestnávania dostať aj práca na dobu určitú. Jej zákonné obmedzenie je zo strany zamestnávateľov kritizované od poslednej úpravy Zákonníka práce spred troch rokov. Exministerka práce Viera Tomanová (Smer-SD) totiž vtedy zakázala takéto zmluvy reťaziť, teda predlžovať. Cieľom bolo podľa bývalej vlády zvýšiť ochranu zamestnancov a pomôcť presadiť zamestnanecký pomer na dobu neurčitú. Firma tak v súčasnosti môže zamestnať ľudí na dobu určitú najviac dvakrát za dva roky. Podniky sa však sťažujú, že im to najmä v časoch hospodárskej krízy výrazne zviazalo ruky a sťažilo flexibilnejšie zamestnávanie ľudí. "Lepšia práca na dobu určitú ako žiadna,“ myslí si Špirko. "Túto tému treba otvoriť. Kritika zamestnávateľov je oprávnená,“ dodal Mihál.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 01:58