StoryEditor

Obhajca si účtoval fiktívnu prácu, štát zoškrtá všetkých

06.03.2011, 23:00
Za obhajovanie mladého výtržníka, ktorý sa priznal hneď na prvom pojednávaní, 790 eur.

Takúto odmenu si vyúčtoval istý bratislavský advokát, ktorého vinníkovi pridelil štát. Na jeho účte však od začiatku niečo nesedelo.                                                                                                    

Odhalil to až súd, ktorému obhajca predložil vyúčtovanie za svoje služby - ten si totiž zarátal aj náklady za tri cesty autom za každým z troch svedkov, hoci všetci traja vypovedali v rovnakom čase a na tom istom mieste. "Uvedené úkony na seba nadväzovali a čistý čas ich trvania nepresiahol dve hodiny,“ vyhlásil sudca a advokátovi zoškrtal účet o 140 eur.

Takýmto pokusom o obohacovanie sa advokátov však bude podľa všetkého koniec. Ministerstvo spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) chce v rámci šetrenia siahnuť nielen na cestovné výdavky, ale aj odmeny tzv. advokátom ex offo. Tým štát platí namiesto ľudí, ktorí na obhajcu nemajú peniaze. Len vlani to bolo rekordných 6,5 milióna eur. Koľko chce rezort zoškrtať obhajcom z výplat, zatiaľ tají. "V tomto momente je predčasné vyjadrovať sa ku konkrétnym otázkam,“ reagoval pre HN jeho hovorca Peter Bubla. Advokáti sú proti.

Slovenská komora advokátov sa zmenám bráni. Ministerstvu odkazuje, nech sa radšej viac snaží vymáhať peniaze od tých odsúdených. Od tých, ktorým platí advokáta ex offo, totiž neskôr svoje peniaze štát vymáha naspäť - podarí sa mu to však len málokedy.

"Štát namiesto plnenia si povinnosti vyplývajúcej mu z Trestného poriadku sankcionuje advokátsky stav znižovaním odmien za poskytovanie právnych služieb, čo je z roka na rok stále náročnejšia úloha,“ napísalo vedenie komory. Odmietlo aj celkové zníženie taríf, ale aj nižšie odmeny pre koncipientov, ktorí často advokátov na súdoch zastupujú.

Žitňanskej ministerstvo spomína svoje zámery v analýze svojich výdavkov v rezorte. Tie sa majú týkať hlavne vedľajších výdavkov advokátov, hoci uvažuje aj o celkovom znížení taríf, ktoré sú v súčasnosti od 30 eur na hodinu. Ministerstvo spravodlivosti chce napríklad zaviesť jednotnú sadzbu pre príspevky na použitie vlastného auta - a to na 0,2 eura za kilometer. Niektorí advokáti podľa neho podvádzajú aj v tom, že predkladajú doklady luxusných áut s vyššou spotrebou, hoci sa na súd odviezli napríklad na škodovke.

Ministerku Žitňanskú z SDKÚ-DS tak čaká neľahká úloha. Po tom, čo si koncom minulého roka advokátov získala tým, že im na úkor štátneho deficitu vyplatila všetky staré dlhy, ich bude musieť presvedčiť, že im v budúcnosti peniaze zoberie. Tarify pritom stihla od júna 2010 znížiť bývalá vláda a advokáti dúfali, že nová ministerka, ktorá je z ich radov, im, naopak, pridá.


menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 16:56