StoryEditor

"Garáž" Interblue vedie na Slovensko

10.02.2010, 23:00
Stopa z americkej garáže firmy Interblue Group, ktorá výhodne nakúpila naše emisie, smeruje až na Slovensko. Z mestečka Snohomish, kde bola Interblue v roku 2008 zaregistrovaná, vedie cez spleť spoločností niť až k bývalej firme premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

 

Ten tvrdí, že je to nezmysel. "Netušíme, odkiaľ vedie cesta Interblue Group,“ reagoval pre HN jeho hovorca Braňo Ondruš.

Starí známi susedia
Cestu z Ameriky na Slovensko spájajú aj adresy "schránkových“ firiem, cez ktoré podľa Fica mala SDKÚ-DS prať "špinavé peniaze“.

Robert Fico ešte ako opozičný politik bol majiteľom akciovky R.F. Development, ktorá sa v roku 2008 premenovala na spoločnosť Elwing Slovakia, a. s., so sídlom v Bratislave. Jej konateľom je podľa informatívneho výpisu z obchodného registra Jozef Vařejčko, ktorý zároveň zastáva tú istú funkciu aj vo firme Elwing Slovakia I., s. r. o., s tým istým sídlom. Jediným majiteľom eseročky je dnes spoločnosť Elwing Limited s adresou v Londýne - 10 Dunstan Close. A tu sa paradoxne stretáva so "schránkovými“ firmami Destor Limited a Diamond Hotels, ktoré Fico spojil s financovaním SDKÚ a predajom hotela Forum.

V spoločnej garáži
Podľa výpisu z anglického registra firiem, ktorý majú HN k dispozícii, bol do novembra 2009 riaditeľom firmy Elwing Limited Michael Ian Bulliman z Dubaja. Adresa troch iných firiem registrovaných v Snohomishi, ktoré Bulliman vlastní, sa zhoduje s adresou Interblue Group.

Interblue Group má so spoločnosťami človeka z Dubaja okrem adresy aj spoločnú firmu, ktorá ich registrovala. Je ňou Apex Corporate Services LLC. Bullimana vo firme Elwing Limited vymenila koncom minulého roka Ruth Kirwan, ktorá si v registri uvádza írsku národnosť. V tom čase americká Interblue Group, ktorá naše emisie kúpila za 5,05 eura za tonu, zanikla. Jej údajným univerzálnym nástupcom sa stala európska Interblue Group Europe, konateľkou zostala Jana Lütken.

O kilometer ďalej
Naše ministerstvo životného prostredia však stále nemá oficiálne potvrdené, či práve táto nová firma preberá aj zmluvné záväzky po americkej Interblue Group. Aj nová Interblue rýchlo mení sídla - portál eTrend.sk v pondelok informoval, že Interblue Group Europe už nesídli na spoločnej adrese desiatok firiem kontrolovaných konateľkou Lütken. Podľa výpisu zo švajčiarskeho obchodného registra sa firma presunula z pôvodnej adresy o niečo viac ako kilometer ďalej - na ulicu Untermülli. Podľa portálu ide pravdepodobne o podobnú kancelársku budovu, kde majú rovnakú adresu ďalšie desiatky firiem.

Fico odmieta akékoľvek prepojenie na nástupcu R.F. Development - Elwing Slovakia I. "Premiér bol 50-percentným majiteľom R.F. Development. Svoj podiel predal v roku 2004 a už tam nefiguruje nikto z jeho známych, ani pôvodný spolumajiteľ,“ povedal Ficov hovorca Ondruš. V R.F. Development v minulosti pôsobila aj Ficova manželka Svetlana. Podľa informatívneho výpisu z obchodného registra bola do apríla 2007 predsedníčkou dozornej rady. "V čase, keď vznikla firma Elwing, bola pôvodná firma predaná už ďalším majiteľom,“ dodal Ondruš.

SDKÚ: Fico v pasci
Zaujímalo nás, ako vníma SDKÚ-DS fakt, že spoločnosť Elwing spája s ich stranou rovnaká schránka v Londýne a cesta smeruje až k Interblue Group. "Robert Fico sa chytil do pasce svojich vlastných výmyslov,“ reagoval pre HN poslanec opozičnej SDKÚ Ivan Štefanec.

Prečítajte si aj:
Smer sa s emisiami nehýbe

Strane Roberta Fica, ktorá prevzala do svojich rúk rezort životného prostredia po národniaroch, sa nedarí pohnúť ďalej v kauze emisie. Smer má pritom rezort pod kontrolou už necelý polrok. Ministrovi životného prostredia Jozefovi Medveďovi (Smer-SD) robí problémy firma Interblue Europe. Odvtedy, čo sa presťahovala z amerického Washingtonu do Švajčiarska, s ním prestala komunikovať.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 12:07