StoryEditor

Dzurindov pád zachráni SDKÚ

03.02.2010, 23:00
Autor:
borbor
Odchod Mikuláša Dzurindu (na snímke) z postu volebnej jednotky môže SDKÚ-DS vrátiť stratených voličov a dokonca prebudiť aj nových. Strana mala totiž v posledných prieskumoch značne rozkolísané preferencie.

"Existujú potenciálni voliči, ktorí čakali na tento signál. A tí voliči, ktorí SDKÚ volia, stranu kvôli tomuto neprestanú voliť,“ zhodnotil pre HN Dzurindov krok politológ Ján Baránek.

Komentár HN
Dzurindove vrabce v hrsti a holuby

Ak nemá byť volebným lídrom predseda strany Mikuláš Dzurinda, čo je nielen v našich súradniciach úplne obvyklá vec, je logické, že najväčšie „právo“ na tento post majú dvaja zrejme najznámejší politici SDKÚ-DS.

Kraje posúvajú Radičovú
Podľa Baránka v raste percent môže SDKÚ ako líder viac pomôcť Iveta Radičová ako Ivan Mikloš. Sociológ Pavel Haulík však upozorňuje, že voliči SDKÚ síce Radičovej verili najviac, ale to je minulosť. Aktuálne sa podľa jeho prieskumov na čelo vrátil Dzurinda a Radičovú dokonca preskočil aj Mikloš.

O tom, kto bude na čele volebnej kandidátky, rozhodnú členovia SDKÚ.

Podľa prieskumu HN sa medzi Radičovou a Miklošom črtá vyrovnaný súboj - v niektorých regiónoch má však v tejto chvíli miernu prevahu podpredsedníčka strany. "Môj osobný tip je, že u nás Radičová vyhrá 6 ku 4,“ hovorí šéf strany v Košickom kraji Viliam Novotný. Radičová by mala na svoju stranu získať aj Trnavský kraj - nemenovaný zdroj z miestnej organizácie strany nám povedal, že je to isté na 99 percent.

Posledné slovo? Dzurinda
Podľa Haulíka vyhrá ten, koho nakoniec odporučí Dzurinda. "Som presvedčený, že Dzurinda to má rozohrané na Mikloša.“ Baránek však tvrdí, že voliči vidia ako logického lídra skôr Radičovú - tá má podľa neho aj väčší koaličný potenciál ako Mikloš. Predseda SDKÚ zatiaľ neoznámil, za koho sa postaví.

Prečítajte si aj:
Dzurinda zrejme „pozbiera“ malé strany

Na kandidátke SDKÚ-DS v júnových voľbách zrejme skončia viaceré malé stredopravé strany. Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda už začal rokovať s mimoparlamentnými stranami. Tie by samotné nezískali podľa doterajších prieskumov potrebných päť percent vo voľbách – toľko musí na postup do parlamentu strana získať.

Radičová má prevahu nad Miklošom

Súboj o post lídra kandidátky SDKÚ-DS medzi Ivetou Radičovou a Ivanom Miklošom bude podľa všetkého vyrovnaný. Niektoré krajské štruktúry strany však už dnes naznačujú, že bývalá ministerka práce bude mať prevahu.

01 - Modified: 2003-09-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Generálova kritika republikánskej vlády 02 - Modified: 2003-09-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Servis 03 - Modified: 2003-09-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Protimonopolný úrad SR informuje o svojej činnosti
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 09:02