StoryEditor

Odvody sa zmenia, na bonus zabudnite

18.06.2010, 00:00
Najväčší otáznik týchto volieb bol definitívne zodpovedaný: odvodový bonus z dielne novej parlamentnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka sa odkladá až do roku 2013, prinajlepšom.

Skôr sa to stihnúť nedá, vyhlásil včera v rozhovore pre web HN HNonline.sk podpredseda SaS Jozef Mihál. Odvodový bonus mal zvýšiť čisté príjmy zamestnancov, prednosť však dostane nateraz iné riešenie: veľké upratovanie v odvodoch.

Odvody na dva (k)roky
Prvý krok: zjednodušenie platieb, ktorých je dnes trinásť. "Všetkým nám o to ide. Umožní to vytvoriť nové pracovné miesta. Skresať trinásť odvodov na dva sa dá v priebehu pol roka,“ povedal Ivan Štefanec z SDKÚ-DS.

Druhý krok: toľko očakávané zníženie odvodov (jedny z najvyšších medzi viac ako stovkou členských krajín v OECD), ktoré sa pohybujú okolo hranice 40 percent. "Keď sa začnú ľudia zamestnávať, môžeme znižovať sadzby,“ vysvetlil podpredseda SaS Jozef Mihál. "V horizonte dvoch rokov potom vidíme reálne aj razantnejšie zníženie odvodov,“ dodáva podpredseda KDH Anton Marcinčin.



Zabudnite na bonus
Jednoduchšia administratíva ušetrí zamestnávateľom peniaze a budú môcť investovať do nových pracovných miest, víta zámery pravice šéf Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina.

Analytik Peter Goliáš z INEKO tvrdí, že odvody by sa dali znížiť už teraz. Pre tých, čo zarábajú menej. "Išlo by to zavedením odpočítateľnej položky.“

Pravica sa zhoduje, že na nižšie sadzby si ešte musíme počkať. Vzhľadom na kondíciu Sociálnej poisťovne to podľa nich nie je možné hneď. Poisťovňa dopláca na vyššiu nezamestnanosť a nižšie príjmy.

Ešte vzdialenejší môže byť odvodový bonus: zvyšné tri strany novej štvorkoalície (Most- Híd, SDKÚ a KDH) sú voči návrhu Sulíka a spol. viac ako zdržanlivé.

Pravica odôvodňuje odkladanie zníženia odvodov tým, že dnes by to Sociálna poisťovňa neuniesla. Pracujúcich je menej, a okrem toho sa vypláca aj viac dávok v nezamestnanosti. Podľa Goliaša by to však v prípade málo zarábajúcich nebol pre Sociálnu poisťovňu problém. "Kompenzovalo by sa to tým, že by sa rozšírili vymeriavacie základy a odvody by platili rovnako aj živnostníci. Takisto by sa to rozšírilo aj pre ľudí, ktorí dnes odvody neplatia,“ vysvetlil. Výpadok príjmov Sociálnej poisťovne by teda podľa analytika vyrovnali príjmy z odvodov od pracovníkov na dohodu, konateľov s.r.o. či zamestnancov na autorskú zmluvu.

KDH navrhuje mierne zníženie odvodov už od januára budúceho roka. "Naše riešenie s tým počíta. Rovnako aj so zjednodušením administrácie a výpočtu odvodov,“ vysvetlil Marcinčin. Ivan Švejna (Most-Híd) upozorňuje, že najprv treba urobiť koncept. Ak by budúca vláda rýchlo zúžila odvody z trinásť na dva, mohlo by to podľa neho priniesť problémy. "Súhlasíme napríklad s KDH v tom, že niektoré poistenia, ako napríklad invalidné, by nemal spravovať štát. Preto je dôležité najprv dotiahnuť sadzby, a nie nahádzať všetko do jedného vreca, a potom nevedieť čo s tým,“ doplnil Švejna. Koncepcia by podľa neho mala byť hotová do konca roka.

To, či ľuďom stúpnu platy priamo cez odvodový bonus, nie je isté. Sulíková reforma počíta so základnou sadzbou 116 eur v čistom. Od tejto sumy by sa odrátala desatina z čistej mzdy zamestnanca. Ak teda niekto zarába 500 eur v čistom, jeho plat by stúpol o 66 eur. Aby však mzdy vzrástli, politici najprv musia zoškrtať výnimky v daňovom a odvodovom systéme. "Je tam napríklad zrušenie poistenia v zamestnanosti. To sa zrejme ľuďom páčiť nebude,“ upozornil Švejna.

Ekonóm na kandidátke Most-Híd pripúšťa, že o bonuse budú diskutovať. "Na niektorých veciach sa určite dohodneme, niektoré však treba ešte prediskutovať,“ doplnil Švejna.

Prečítajte si aj:

Odvodový bonus je priveľké sústo


Mihál pre HN: Bonus zvýši čisté príjmy zamestnancov o 15 percent


Mihál na HNonline: Odvodový bonus dieru v rozpočte nespraví (video)

 

01 - Modified: 2003-12-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Úspešná implementácia
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 20:16