StoryEditor

Premiérka Radičová zostala, dôvera nie

Nedôvera a strach z pádu dohnala koalíciu k mimoriadnym opatreniam. Voľbu odtajnia.

Štyri vládne strany sa včera dohodli, že nebudú riskovať ďalšie fiasko pri voľbe generálneho prokurátora. Voľbu chcú odtajniť, aby sa šestica ich poslancov, ktorí vo štvrtok takmer pomohli zvoliť opozičného kandidáta Dobroslava Trnku, už viac nemohla skrývať.

Koalícia zablokuje parlament
"Odmietame, aby šesť zbabelých zradcov diktovalo alebo rozhodovalo o tom, aké bude mať vláda zloženie,“ vyhlásil po včerajšej Koaličnej rade predseda SaS a parlamentu Richard Sulík. Premiérka Iveta Radičová viackrát varovala, že ak Trnka vyhrá, podá demisiu.

Na prípravu verejnej voľby však koalícia potrebuje čas. Aj preto dnešný opakovaný súboj Dobroslav Trnka - Jozef Čentéš v parlamente zablokuje obštrukciou. Ďalší pokus zvoliť nového šéfa prokuratúry tak príde na rad až budúci rok.

Nástupca sa nehľadá
V kuloároch sa medzitým už špekuluje, že ak by Radičová v krajnom prípade rezignovala, na poste premiéra by ju mohol nahradiť podpredseda SDKÚ-DS a minister financií Ivan Mikloš. Ten to včera rázne odmietol. "Je to nezmysel,“ reagoval pre HN.

Jeho stranícky šéf Mikuláš Dzurinda zase odmietol, že v prípade rekonštrukcie vládneho kabinetu by SDKÚ vytvorila vládu s opozičným Smerom-SD. "Nič také ako diskusie, premýšľanie o mocenskom preskupovaní nie že neexistuje, ale ani neprichádza do úvahy.“

01 - Modified: 2004-02-05 05:29:25 - Feat.: 0 - Title: Pondelok je posledný deň, kedy môžete zaplatiť poistné po novom 02 - Modified: 2004-02-05 05:29:33 - Feat.: 0 - Title: Servis 03 - Modified: 2004-02-05 05:29:33 - Feat.: 0 - Title: Kto je daňovníkom dane z nehnuteľností?
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 01:24