StoryEditor

Rusko to vzal vážne: Hľadá pozemky inde

13.08.2004, 00:00
Minister hospodárstva Pavol Rusko sa po problémoch okolo výkupu pozemkov pre výstavbu automobilky Hyundai/Kia/ pri Žiline rozhodol hľadať aj alternatívne lokality. "Treba začať rýchlo konať," vyhlásil na adresu skupín, ktoré sa podľa neho snažia vydierať štát. O tom, že vzal situáciu vážne, svedčí i to, že včera predpoludním už rokoval s primátorom Nitry Ferdinandom Vítekom.

"Neústupčivosťou nás vlastníci donútili hľadať iné alternatívy. Okrem Nitry máme na programe aj návštevu okolia Zlatých Moraviec a Žarnovice," dodal Rusko.
Mesto Nitra a jeho okolie sú pripravené ponúknuť lokality. Je tu menej vlastníkov a pozemky sú majetkovo podstatne vyrovnanejšie ako pri Žiline. Minister Rusko pre HN pripustil, že sa možno vrátia aj k pozemkom pri Dubnici a na Považí a "všade tam, kde vieme do roku 2006 dostavať diaľnicu", dodal.
Primátora Žiliny Jána Slotu včera prekvapilo, že minister hľadá nové pozemky pre kórejskú automobilku. "Mesto už do projektu investovalo vyše 14 miliónov, dokončujeme 86 bytov pre Kórejčanov, naplánovaná je výstavba dedinky pre ich stredný a vrcholový manažment a o krátky čas príde do Žiliny 75 kórejských odborníkov," zdôraznil.
Projektový manažér a konateľ spoločností GovInvest I. a II. Stanislav Vinc pre HN potvrdil, že na Slovensku sú vybraté zatiaľ dve lokality, na ktorých sú už pozemky majetkovo vyrovnané. "Rokujeme už s kórejskou stranou, čakáme, ako rozhodne vláda. Ak zostane v hre Žilina, budeme pozemky musieť vyvlastňovať," povedal Vinc. Podľa neho nemožno zabrániť predaju pozemkov ani na špekulatívne zámery ako ich kupovala spoločnosť Gamatex Plus Mariána Kočnera. Viacerí vlastníci pôdy v Nededzi pri Žiline, ktorí ju odmietali predať štátu za ponúkaných maximálne 146 Sk a nechceli ustúpiť z ceny 350 Sk za m2, ju totiž predali spoločnosti Gamatex Plus Mariána Kočnera, známeho zo súboja o Ruskovu televíziu Markíza v roku 1998. Podľa ministra Ruska si Kočner starostlivo vybral dôležité parcely, aby komplikoval stavbu automobilky, a nie, aby vlastníkom pomáhal.
Podľa konateľa spoločnosti Žilina Invest Stanislava Vinca Kočnerova spoločnosť Gamatex Plus nakúpila sedemtisíc štvorcových metrov, z ktorých päťtisíc je určených pod automobilku Kia Motors. Kočner za ornú pôdu zaplatil po 295 korún za štvorcový meter spolu 2,6 milióna korún. Pozemky sú v strede a v každom rohu budúcej automobilky. Zároveň sa stal aj členom petičného výboru majiteľov pôdy, ktorí nesúhlasia s jej predajom za štátom ponúkanú cenu. Minister hospodárstva Pavol Rusko to označil za špekulatívny nákup, v ktorom osobné ambície niektorých ľudí ohrozujú významnú investíciu. Potvrdil, že ani Kočnerovej spoločnosti nebude môcť vyplatiť štát viac, ako určuje znalecký posudok, teda najviac 146 korún. "Situácia sa tým pre nás nijako nemení, Kočner je majiteľ ako každý iný, budeme voči nemu postupovať ako voči každému vlastníkovi," povedal včera pre HN Rusko. Musel by si zabezpečiť iný posudok na inú cenu a presvedčiť Ústav súdneho inžinierstva, aby ho akceptoval, dodal minister. Kočner je na dovolenke a pre médiá sa odmieta vyjadrovať, zvolal však na pondelok na túto tému tlačovú konferenciu.
Primátor Žiliny Ján Slota odsúdil takéto vykupovanie pozemkov " Je to len zbytočné naťahovanie času. Štát konečne musí ukázať silnú ruku a začať vyvlastňovať pozemky alebo ponúknuť majiteľom náhradné. Zástupcovia Kia mi už viackrát povedali, že kórejské médiá ich kritizujú za investovanie na Slovensku, kde sú voči nim nepriateľské tendencie, " dodal Slota.
Starosta Nededze Dušan Vajda nevedel poskytnúť bližšie informácie o Kočnerovom vykupovaní pozemkov. Vyslovil však presvedčenie, že napokon automobilka bude postavená na pôvodnom mieste. V súvislosti so zemnými prácami na pozemkoch Okresná prokuratúra v Žiline začala stíhanie vo veci trestného činu poškodzovania cudzej veci. Ide približne o 80 vlastníkov pozemkov, predovšetkým obcí Nededza a Teplička nad Váhom. Podľa okresnej prokurátorky Ingrid Šamgovej prokuratúra vyzvala občanov, aby preukázali vlastnícke práva a škodu, ktorá im vznikla. "Nie všetci sa pripájajú k svojmu prvému podnetu. Podaktorí nám napísali, že mienia pozemky predať," dodala I. Šamgová. Aj za týchto okolností automobilka Hyundai/Kia začala nábor prvých zamestnancov. Zatiaľ ide predovšetkým o riadiace a administratívne pozície. Podľa riaditeľa žilinského úradu práce Igora Branišu v súčasnosti registrujú 1 500 žiadostí, pričom ich počet za dva týždne stúpol o 200. Väčšina záujemcov pochádza zo Žilinského kraja.
O tom, či sa pôda vlastníkov pri Žiline bude vyvlastňovať, rozhodne podľa Ruska na zasadaní 18. augusta vláda. Ak nepristúpi na návrh nespokojných vlastníkov, aby sa pripravili nové posudky a pozemky ocenili až po vydaní územného rozhodnutia a ich zmene z ornej na stavebné parcely, bude sa musieť začať vyvlastňovať." Keď si však takýto postup vlastníci pôdy vytrucujú, bude to znamenať zastavenie výkupu všetkých pozemkov vo verejnom záujme na celom Slovensku, lebo všetci ich budú chcieť predávať štátu až potom, keď sa z poľnohospodárskych zmenia na stavebné," povedal Rusko pre HN.

01 - Modified: 2002-12-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vláda schválila viazanie výdavkov
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 21:02