StoryEditor

Reportáž: Nad streľbou niektorí krútili hlavami, iní hromžili na políciu

30.08.2010, 18:00
Autor:
(čtk)(čtk)
Šok, zdesenie a tragédia. Takto popisovali obyvatelia bratislavskej Devínskej Novej Vsi vyčíňanie muža so samopalom, ktorý predpoludním zastrelil sedem ľudí a napokon obrátil zbraň proti sebe.

Inak pokojné sídlisko obliehali desiatky televíznych štábov z viacerých krajín. Niektorí ľudia zatínali päste, iní zas médiám poskytovali rôzne verzie prípadu vrátane možných motívov útočníka. Z oficiálnych informácií polície vyplýva, že strelec bol jeden.

Útočil samopalom a mal aj dve krátke guľové zbrane. Päť ľudí útočník zastrelil v byte, ďalšieho pri vchode do bytovky. Obeťou sa stala aj žena, ktorá zrejme v nesprávnej chvíli vyšla na balkón. Nakoniec vraj muž namieril hlaveň samopalu proti sebe a zraneniam podľahol.

Niektorí svedkovia však na mieste tragédie tvrdili, že strelci boli viacerí, polícia to ale nepotvrdila. K streľbe došlo predpoludním na frekventovanej ulici neďaleko nákupného strediska. Život okolo neho sa však nezastavil. Za policajnou páskou, ktorý oddeľoval miesto činu, hlavnú cestu a stredisko, ešte pár hodín po tragédií postávali viacerí zvedavci.

Krútili hlavami a uvažovali, ako mohlo k tomu dôjsť. Jedni hovorili o šialencovi, ďalší o "divokom západe na slovenský spôsob". Niektorým ľuďom sa v očiach objavili i slzy. Polícia miesto po streľbe uzavrela, mestská časť vyzvala obyvateľov, aby nevychádzali z domovov.

Niektorí to rešpektovali, iní podľa skupinky mladých ľudí zákaz porušili. Mladíci pár hodín po čine novinárom tvrdili, že sa nebáli a ochotne ukazovali rôzne nahrávky z mobilov a poskytovali rôzne verzie prípadu. Starší im prízvukovali, že "po boji je každý generál".

Pár hodín po útoku rozhlas informoval o telefonických kontaktoch na bezplatnú psychologickú pomoc pre obete a postihnutých. V uliciach sa medzi ľuďmi objavili aj členovia intervenčného tímu. Niektorí si však vypočuli aj spŕšku kritiky, kde boli doteraz.

Viacerí tiež vytkli polícii, že ich neinformuje, v akom stave je ich rodina a známi. Viacero ľudí je po streľbe zranených, niekoľko z nich leží v nemocnici. Medzi nimi je aj policajt. Proti polícii sa ozvala aj časť médií, ktoré im adresovali výčitku, že o incidente a policajnej akcii informovala nedostatočne. Polícia kritiku odmietla.

Tragédia ovplyvnila aj premávku. Mnohí vodiči hromžili na políciu, že ich nechce pustiť ďalej. Neďaleko miesta činu sa však dostali len médiá, záchranári a polícia.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 02:09