StoryEditor

Na Mihálovi dôchodcovia zarobia

01.10.2010, 00:00
Na zmene zvyšovania penzií, ktorú chystá minister práce Jozef Mihál (SaS) od roku 2012, väčšina dôchodcov zarobí. Ich dávka sa zvýši o viac eur, než by sa zvýšila podľa starých pravidiel.

Po novom sa budú dôchodky dvíhať o pevnú sumu, a nie podľa percenta. Podľa prepočtov HN to pomôže približne 900-tisíc penzistom s dôchodkom nižším ako 372 eur. Naopak, asi 350- tisíc seniorom penzia stúpne o niečo menej, než by mala podľa súčasných podmienok. 


Na úvod sa šetriť nebude
Na zmene však štát v prvom roku prerobí približne 30 miliónov eur, a to aj napriek tomu, že chce šetriť. Podľa ministerstva práce vyššie výdavky spôsobí očakávaný výrazný nárast cien v budúcom roku, ktorý by mal prevýšiť rast priemernej mzdy. "Už v roku 2013 očakávame úsporu 40 miliónov eur oproti stavu, keby sme valorizačný mechanizmus nemenili,“ reagovala Andrea Devánová z mediálneho odboru rezortu práce.

Podľa šéfa Inštitútu pre sociálne a ekonomické reformy INEKO Petra Goliaša je dôležitý fakt, že v ďalších rokoch Sociálna poisťovňa na novom mechanizme usporí. "Keďže to však prinesie v prvom roku vyššie výdavky ako súčasný stav, kvôli zlej situácii vo verejných financiách by som uvažoval presunúť to až na rok 2013.“

(Ne)spravodlivosť pre všetkých
Podľa Goliáša, podobne ako ani podľa ekonóma Pavla Kárásza, však ani nový spôsob nie je najlepší. "Solidarita je jedna vec, diskriminácia druhá. Penzie by sa mali zvyšovať každému dôchodcovi o percento rastu cien, aby sa im neznižovala kúpyschopnosť. Tým, ktorí majú nízke dôchodky, by som pomáhal cez rôzne dávky ako sú vianočné príspevky,“ doplnil Kárász.

V prípade, že by sa v roku 2012 zvyšovali dôchodky podľa súčasného princípu, na základe rastu cien a priemernej mzdy, dôchodky by sa zvyšovali približne o 3,8 percenta. Na tejto úrovni sa totiž očakáva inflácia, ako aj nominálny rast priemernej mzdy. Napríklad priemerný dôchodok z konca augusta 352 eur by v takom prípade narástol o 13,4 eura. Po novom však penzistom k dôchodku pribudne pevná suma 14 eur a 10 centov.

Na druhej strane dôchodca, ktorého penzia dosahuje výšku tisíc eur, zmenu v nastavení pocíti radikálnejšie. Pri celoplošnom náraste dôchodkov o 3,8 percenta za "súčasných čias“ by si prilepšil o 38 eur, teda o 24 eur viac ako bude mať podľa nových pravidiel. Takýchto "bohatých“ ľudí na dôchodku je však na Slovensku pomenej, len niečo vyše 1 100. Podľa exministerky práce Viery Tomanovej (Smer-SD) sa valorizácia dôchodkov pevnou sumou neoplatí pre žiadneho dôchodcu. "Nikto si nepolepší. Je to totálny nezmysel. Čo budeme robiť v budúcnosti? Chceme dopadnúť ako štáty Južnej Ameriky?,“ pýta sa.

 

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 02:32