StoryEditor

Írom zachraňuje zlomenú hrdosť whiskey

23.12.2010, 15:10
Z whiskey sa stáva nápoj pre každý deň, pochvaľuje si majiteľ známeho liehovaru Cooley.

Hospodárstvo Írska ťažko kríva, bol to zlý rok. Ak ale príde na pretras tradičná whiskey, môžu byť Íri stále na čo hrdí.

Súkromná pálenica Cooley sa tento rok už tretíkrát v rade stala najlepším európskym liehovarom. To Írov teší.

Posledné mesiace si totiž ťažko zvykajú na to, že ich porovnávajú s Gréckom. Íri majú pocit, že nezaslúžene. Do ťažkostí ich priviedli skôr problémy veľkých bánk ako vlastná nedisciplinovanosť. Na pochvalné ódy o "keltskom tigrovi" môžu každopádne už len spomínať. V takej chvíli príde každá vzpruha vhod.

"Írske médiá sa tak zamerali na negatívne správy, až mám občas pocit, že sa nedostane zaslúžený priestor tým pozitívnym," povedal 63 ročný Jack Teeling, riaditeľ ocenenej pálenice, ktorá sa preslávila napríklad značkami Connemara či Kilbeggan, s licenciou už z roku 1757. "Byť tretíkrát za sebou najlepším liehovarom v Európe je fantastický úspech."

Liehovar sa vzpiera kríze

Prešedivelý Teeling pripomína tvrdú prácu svojich ľudí, ktorá k úspechu viedla. Nezávislý liehovar Cooley vznikol iba pred 23 rokmi. Po celú dobu usilovne hľadal cesty, ako zlepšiť kvalitu svojej whiskey. Spôsob, akým sa jeho podnik, situovaný na romantickom výbežku Cooley v írskom grófstve Louth, vypracoval medzi európsku špičku, môže podľa neho byť inšpiratívny aj pre iné írskej spoločnosti, ktoré mohlo v posledných kritických mesiacoch čiastočne opustiť sebavedomie.

Dobrou správou pre jeho i ostatné liehovary je neutíchajúci záujem o kvalitné značky whiskey. Trebárs v Spojených štátoch upadá záujem o vodku, mladí si tam radi objednajú škótsku či írsku whisky. Tiež sa darí presadzovať whiskey ako nápoj, ktorý si dáte častejšie než raz za rok na sviatok svätého Patrika.

"Z whiskey sa stáva nápoj pre každý deň, ako napríklad bourbon," usudzuje Teeling. Íri síce dnes menej navštevujú krčmy, ale podľa Teelinga o to viac pijú whiskey doma.

Takže zatiaľ čo zvyšok Írska sa bojí poklesu ekonomiky a očakávaného prepúšťania, 70 zamestnancov liehovaru Cooley sa o miesto báť nemusia. "Teší nás, že aj Cooley svojím malým dielom prispeje k zotaveniu írskej ekonomiky," povedal Teeling.

Zvykli si na chválu

Pre psychiku Írov predstavovala tohtoročná kríza oveľa ťažšie ranu ako napríklad porovnateľná kríza pre Grékov. Atény si zvykli na časté výhrady z Bruselu či z Medzinárodného menového fondu. Naopak Írsko načúvalo roky nádejným prognózam, krajina sa vžila do úlohy vzorného žiaka ekonómov. O to horšie sa preto Íri vyrovnávajú s tým, že museli požiadať o rozpočtovú pomoc od Európskej únie a MMF v hodnote 85 miliárd eur.

Veľa Írov sa utešuje, že kríza nevyplynula z ich márnivosti. "Platíme dlhy špekulantov v hedgeových fondoch," zhrnul mienky Írov Michael Noonan, finančný expert opozičnej strany Fine Gael.

Teeling radí nezaoberať sa krízou a sústrediť sa na prácu. Verí, že predaj Cooley porastie, vníma veľké šance na trhoch v Rusku, Číne a Indii. "Prichádza nová generácia konzumentov, to musíme využiť."

ihned.cz

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 14:56