StoryEditor

Štát na poistení stráca milióny eur

15.03.2010, 23:00
Niektoré štátne inštitúcie platia za poistenie majetku z verejných peňazí viac, ako by museli. Ide o prípady, keď využijú sprostredkovateľa poistenia.

Ten zvýši cenu poistky o svoju províziu. Ročne tak štát podľa oslovených maklérskych spoločností, ktoré nechceli byť menované, prichádza zhruba o desať miliónov eur. "Provízia v takýchto prípadoch predstavuje 15 až 20 percent,“ hovorí konateľ maklérskej spoločnosti Respect Slovakia Dušan Guľáš.
Práve túto firmu si často vyberajú úradníci a štátne firmy. Veľké štátne zákazky robila v poslednom období pre Národnú diaľničnú spoločnosť, vodohospodárov aj rezort hospodárstva.

Načo platiť makléra?
Že to ide aj bez makléra, potvrdzuje napríklad rezort spravodlivosti, ktorý vlani poisťoval autá. "Ministerstvo považuje za nepotrebné platiť z daní ešte aj poradcu,“ povedal pre HN hovorca rezortu Michal Jurči.
Otázku, prečo si štátne inštitúcie vyberajú práve Respect, zodpovedalo iba ministerstvo hospodárstva. Obstarávané služby mali byť bezplatné. Konateľ Respectu Slovakia Guľáš to však nepotvrdil. "Myslím si, že tam bola provízia.“

Lebo sme dobrí
Konatelia firmy vysvetľujú svoju úspešnosť pri štátnych zákazkách tým, že ide o renomovanú spoločnosť. "Nie veľa firiem môže zabezpečiť ich potreby,“ povedala pre HN konateľka Eva Juristová.
Podľa Rastislava Tesáka z inej maklérskej spoločnosti, Abart, však ide najmä o kontakty. "Nemá to nič spoločné s veľkosťou firmy.“

Faktom je, že Guľáš z Respectu sedí tiež v Predstavenstve FC Spartak, kde pôsobí aj podnikateľ blízky koalícii Vladimír Póor. Guľáš pritom nepopiera, že ho osobne pozná. Odmieta však, že by to Respect Slovakia využíval. "Neťažím z nejakých kontaktov.“
Podľa Tesáka však platí, že niektorí z úchádzačov sú zvýhodňovaní. "V niektorých tendroch by sme boli iba do počtu.“

Vyberajú si potichu
Štátne inštitúcie si pritom volia poisťovacieho makléra potichu. Vo verejnom obstarávaní si totiž vyberajú poisťovňu, nie agenta. Ten by mal sprostredkovať poistenie. Ale aj výber samotného makléra by mal podliehať verejnému obstarávaniu. Nie vždy je to tak. Pre HN to potvrdila aj Juristová z Respect Slovakia. "Väčšinou to nie je verejná súťaž zverejnená vo vestníku.“ Podľa šéfa úradu pre verejné obstarávanie Bélu Angyala musia úradníci zverejniť vo vestníku aj výsledok užšej súťaže, pokiaľ sa obstaráva poisťovací agent. Tieto služby sú totiž prioritné.

Maklér je vždy drahší
Ako tvrdí šéfka konzultačnej spoločnosti Centire Renáta Kiselicová, štát má viacero možností, ako sa vyhnúť maklérom a na poistení ušetriť. "Náklady sa dajú minimalizovať, ak by bolo poisťovanie riadené centrálne pre celú štátnu správu.“ V súčasnosti sa poisťuje každá štátna inštitúcia zvlášť. "Poistné by bolo nižšie aj z dôvodu prepočtu sadzieb a rizika zo strany poisťovne,“ pokračovala Kiselicová.

Provízie sú pritom súčasťou obstarávacej ceny, na jej výške sa dohaduje maklér s poisťovňou. Zaplatí to však štát, ktorý v mnohých prípadoch podiel odmeny pre sprostredkovateľa nepozná.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 06:27