StoryEditor

Prvá nemocnica už pýta peniaze, Uhliarik ju varuje

13.04.2011, 00:00
Do slovenských nemocníc sa vracajú poplatky. Práve včera k nim pristúpila prvá z nich.

V Malackách pacienti musia platiť aj za bežné zákroky, ako sú operácia žlčníka či slepého čreva.

Prvý deň hospitalizácie ich vyjde 150 eur, ďalšie dni od 20 do 40 eur podľa typu izby. „Je nám ľúto, že musíme pristúpiť k zavedeniu poplatkov pre pacientov, ale súčasná výška úhrad za výkony neumožňuje zachovať kvalitu služieb, ktorú štandardne poskytujeme našim pacientom,“ vyhlásil Peter Kalenčík, riaditeľ a. s. Nemocničná, ktorá nemocnicu prevádzkuje. Ministerstvo zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) však varuje, že za takýto postup hrozí nemocnici pokuta – či dokonca dočasné zastavenie činnosti.

„Z môjho pohľadu to nie je celkom v súlade so zákonom,“ hovorí o poplatkoch v Malackách viceprezident Asociácie nemocníc Slovenska Peter Ottinger.

O zavedení poplatkov sa však už rozhoduje aj v ďalších nemocniciach – vo Zvolene, v Krupine, Levoči, Komárne a Krompachoch.

Pacient v malackej nemocnici môže počítať s prípojkou na internet, dennou tlačou či televízorom na dvojlôžkovej izbe. Za zavedenie poplatkov vedenie nemocnice viní poisťovne, ktorých aktuálne platby pokryjú len samotný zdravotný výkon – no nie „nadštandardné služby spojené s hospitalizáciou“.

Platiť tak budú pacienti, ktorí budú hospitalizovaní kvôli plánovaným gynekologickým a chirurgickým zákrokom. „Zoznam a cenník nadštandardných služieb spojených s plánovanou zdravotnou starostlivosť je k dispozícii v priestoroch nemocnice,“ povedala nám hovorkyňa a. s. Nemocničná Zuzana Kováľová To, či stav pacienta spadá pod plánovaný výkon alebo potrebuje neodkladnú zdravotnú starostlivosť, podľa Kováľovej posúdi lekár.

V rozpore so zákonom
„Malacká nemocnica zobrala odvahu do vlastných rúk. Pravdepodobne ich tlačí rozpočet a keď sa akciová spoločnosť zadlží, skončí,“ tvrdí Ottinger z Asociácie nemocníc. Budúci pondelok chce na Hospodárskej a sociálne rade predniesť požiadavku, aby sa to, čo urobila malacká nemocnica, zlegalizovalo.

Rezort zdravotníctva, ktorý vedie minister Ivan Uhliarik (KDH), za takýto postup hrozí vysokou pokutou. „Poskytovateľ nesmie požadovať od poistenca úhradu za zdravotnú starostlivosť a služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti nad rozsah spoluúčasti poistenca podľa zákona,“ hovorí HN hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová. Kto to poruší, musí počítať s pokutou až do výšky 16 596 eur alebo mu môžu dočasne pozastaviť povolenie. Že stravu a pobyt v nemocnici má mať pacient počas hospitalizácie zadarmo, hovorí aj Všeobecná zdravotná poisťovňa. „Pobyt a strava sú hradené z verejného zdravotníctva, pokiaľ ide o hospitalizáciu dlhšiu ako 24 hodín,“ povedala jej hovorkyňa Petra Balážová.

Platby aj inde
O poplatkoch rozhodujú aj ďalšie nemocnice vo Zvolene, v Krupine, Levoči, Komárne a v Krompachoch, ktoré prevádzkuje a. s. AGEL SK. „Otázkou o zavedení poplatkov sa zaoberáme, nepadlo však zatiaľ žiadne konkrétne rozhodnutie,“ uviedla hovorkyňa Andrea Beňová. Tvrdí, že o tomto kroku stále rokujú s poisťovňami. Najväčšia súkromná poisťovňa Dôvera rokovania vylúčila. „Máme s nimi štandardné zmluvné podmienky,“ tvrdí Zuzana Horníková z poisťovne. 

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 22:31