StoryEditor

Slovensko má na stole účet za Fica

03.03.2011, 23:00
Štát už pozná účet za zákaz zisku. Zdravotné poisťovne prišli za tri roky o desiatky miliónov eur.

Akcionári zdravotných poisťovní si za tri roky platnosti zákona z dielne vlády Roberta Fica nemohli vyplatiť zisk v celkovej výške 41 miliónov eur. Vyplýva to z najnovších čísiel z hospodárenia zdravotných poisťovní za minulý rok, ktoré včera zverejnil štátny Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Vrátenie zisku si môžu poisťovne nárokovať na základe januárového rozhodnutia Ústavného súdu.

Podľa neho Ficov kabinet zasiahol do ich základného práva podnikať. Ministerstvo zdravotníctva už finišuje so zmenami pravidiel - megaúčet sa totiž bude až do zmeny zákona len nabaľovať. "Novela zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá má okrem iného riešiť aj zisk zdravotných poisťovní, pôjde do legislatívneho procesu tento mesiac,“ povedala HN hovorkyňa ministerstva Katarína Zollerová.

Aké riešenie minister Ivan Uhliarik (KDH) bude presadzovať, rezort zatiaľ tají. Podľa nedávnych zistení HN však budú musieť poisťovne časť zisku vyčleniť na rezervu pre pacientov, ktorí sú na čakacej listine.

Na novelu čakajú aj akcionári poisťovní, ktorí od Slovenska požadujú až stámiliónové odškodné na medzinárodných arbitrážach. Len čo štát zmení zákon, mohli by sa skončiť aj mimosúdnou dohodou. "Naším prvoradým záujmom je stabilita podnikateľského prostredia, nie súdiť sa so štátom,“ tvrdí Martin Danko, hovorca Penty, ktorá je akcionárom najziskovejšej poisťovne Dôvera.

Najväčšia súkromná poisťovňa za posledné tri roky, kedy platí zákaz, vykázala zisk 33,6 milióna eur. "Hospodárime v pluse vďaka tomu, že dokážeme fungovať efektívne,“ tvrdí jej hovorkyňa Zuzana Horníková. V pluse bolo aj Apollo, ktoré sa s Dôverou zlúčilo.                                                                                 

So štátom sa však súdi aj Union, ktorý za posledné tri roky stráca takmer tridsať miliónov eur. Svoju osemcifernú stratu vlani zlepšil na sedemcifernú. Podľa jeho hovorkyne Judity Smatanovej sa na zlom výsledku podpísala aj hospodárska kríza. Zamestnávatelia im jednoducho neplatili. Do vlaňajšej straty zase zarátali náklady na rozbeh poisťovne v roku 2006. "Aktuálny vývoj výsledkov Union zdravotnej poisťovne je vzhľadom na ekonomické prostredie uspokojivý, a v tomto roku očakávame vyrovnané hospodárenie,“ povedala Smatanová.

Do najhlbšej straty sa prepadla Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá ešte v roku 2008 bola v pluse. O dva roky neskôr je však jej hospodársky výsledok takmer mínus sedemdesiat miliónov eur.

Dôvodom vraj je zúčtovanie 33 miliónov eur za zdravotnú starostlivosť, poskytnutú pred rokom 2010, ale aj nepresný odhad technickej rezervy a nevymožiteľných pohľadávok. Poisťovňa tak má za sebou hromadné prepúšťanie, začala nielen akciu na neplatičov, ale chce znížiť náklady na svoju prevádzku, ale aj na zdravotnú starostlivosť, ktoré má spomedzi poisťovní najvyššie.
Martina Hilbertová


menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 09:06