StoryEditor

Gašparovič opravil hrúbku poslancov

21.04.2011, 15:30
Autor:
TASRTASRlglg
Prezident nepodpísal zníženie platov starostov a primátorov. Novela ich omylom zvyšovala.

Platy starostov a primátorov sa od mája znižovať nebudú. Prezident Ivan Gašparovič totiž nepodpísal novelu zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest, ktorú 5. apríla schválil parlament.

Podľa nározu prezidenta je v novele vážna chyba. Poslanci chceli znížiť odstupné starostom z päťnásobku mesačného platu na trojnásobok. Podľa odôvodnenia prezidentskej kancelárie by však novela zaviedla omylom trojročné odstupné, čiže plat za 36 mesiacov. 

O vrátenie právnej normy požiadala prezidenta Únia miest Slovenska a tiež Združenie miest a obcí Slovenska. Parlament by sa mal pripomienkami hlavy štátu zaoberať na májovej schôdzi.

Podľa novely mali mať starostovia a primátori od mája 2011 nižšie nielen platy, ale aj odstupné. Znížiť sa mal koeficient výpočtu u všetkých platových skupín starostov a primátorov o desať percent. Na základe schváleného pozmeňovacieho návrhu Mariána Radošovského (SaS) a Eleméra Jakaba (Most-Híd) sa však malo toto zníženie dotknúť už aj súčasných starostov a primátorov. Obecné zastupiteľstvá by tak museli zníženie miezd prerokovať do 20 dní od účinnosti právnej normy. Tam, kde by o znížení nerozhodli, mal mať starosta či primátor len základný plat. 

Obecné zastupiteľstvo by malo zároveň možnosť zvýšiť plat starostovi až o 70 percent zo základnej mzdy. Počas ozdravného režimu obce a mesta však mal starosta či primátor poberať len základný plat.

Od mája mala tiež pribudnúť povinnosť uvádzať výšku odsúhlaseného platu starostu v konečnej sume v zápisnici zo zasadnutia obecného zastupiteľstva. Zmena je podľa predkladateľov potrebná preto, aby nedochádzalo k zavádzaniu alebo nejasnému informovaniu o výške platu.

Novela tiež mala dať zastupiteľstvu v obciach do 500 obyvateľov, so súhlasom starostu, možnosť znížiť mu plat až na nulu, a tým obec odbremeniť od povinných odvodových platieb.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 21:59