StoryEditor

Slovensko sa prepadá. Vo svete sme slabý súper

19.05.2010, 18:20
Autor:
ČTKČTK
Vyplýva to z celosvetového rebríčka konkurencieschopnosti švajčiarskeho Inštitútu pre rozvoj manažmentu (IMD), podľa ktorého sa pozícia Slovenska tento rok zhoršila o šestnásť priečok.

Spomedzi 58 sledovaných krajín skončilo na 49. mieste, zaostalo za susedným Českom aj zvyšnými štátmi Vyšehradskej štvorky (V4). Lepšie obstálo aj v súčasnosti výrazne zadĺžené Grécko.

Index, ktorý hodnotí krajiny podľa stavu podnikateľského prostredia a výkonnosti ekonomiky, zostavuje IMD od roku 1989, tohtoročný rebríček odzrkadľuje stav ekonomík z roku 2009.

"Rok 2010 je z tohto pohľadu najhorším hodnotením Slovenskej republiky od roku 2004," povedal dnes novinárom riaditeľ nadácie F. A. Hayeka Matúš Pošvanc. Nadácia na Slovensku spolupracovala pri príprave rebríčka s IMD. Najvyššiu konkurencieschopnosť spomedzi hodnotených ekonomík dosiahol tento rok Singapur, nasledovaný Hongkongom a Spojenými štátmi, na chvoste tradične skončila Venezuela a Ukrajina.

Podľa autorov indexu má Slovensko rezervy napríklad vo vymožiteľnosti práva, negatívne pôsobí aj rastúca miera korupcie či klesajúca flexibilita trhu práce. Alarmujúca je podľa Pošvanca zvyšujúca sa intenzita zásahov štátu do ekonomiky, či rýchlo rastúce zadĺženie štátu. Zvýšeniu konkurencieschopnosti by mali podľa neho pomôcť opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia, okrem iného reforma odvodov, zníženie administratívneho či daňového zaťaženia.

Slovensko obsadilo najhoršiu priečku spomedzi krajín V4, Česko si udržalo 29. miesto. Poľsko si polepšilo o dvanásť miest a umiestnilo sa ako 32., Maďarsko sa vyšvihlo o tri miesta na 42. pozíciu. Slovensko sa pritom podľa Nadácie F.A. Hayeka za posledné dva roky prepadlo najviac spomedzi okolitých krajín, v tomto roku sa viac spomedzi postkomunistických krajín zhoršilo len Slovinsko, ktoré spadlo o 18 priečok na 50. priečku.

Index konkurencieschopnosti ekonomík porovnáva a hodnotí 327 rozličných kritérií, ktoré sú združené v štyroch základných oblastiach - ekonomický rozvoj, efektivita vlády, podnikov a infraštruktúra. "Najviac nás ťahá dole celková ekonomická výkonnosť a efektívnosť podnikania," povedal projektový manažér ročenky konkurencieschopnosti Martin Kapko z Nadácie F.A. Hayeka. Najlepšiu pozíciu Slovensko dosiahlo v hodnotení infraštruktúry. Okrem štatistických údajov do rebríčka vstupujú tiež subjektívne hodnotenia medzinárodných topmanažérov v jednotlivých krajinách, ktoré majú približne tretinovú váhu.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 08:08