StoryEditor

VšZP: Vrátenie pôžičky ovplyvní platby

27.09.2004, 00:00
Na budúci rok by malo z verejných zdrojov prísť do zdravotníctva 73,4 mld. Sk, z čoho 2,6 mld. Sk by mali do rozpočtu vrátiť zdravotné poisťovne ako splátky návratnej finančnej výpomoci. Podľa hovorcu Všeobecnej zdravotnej poisťovne Milana Veleckého je poisťovňa pripravená svoj dlh štátu splatiť, môže to však ohroziť výšku platieb do systému.

"Mohlo by to našu poisťovňu dostať do situácie, že by síce splatila pôžičku, ale nebola by schopná niekoľko mesiacov platiť zdravotníckym zariadeniam," upozornil Velecký. Pripomenul pritom obdobie minulého roka, keď musela VšZP splatiť návratnú výpomoc 1,5 mld. Sk, avšak o to menej zaplatila lekárnikom a celé sa to skončilo štrajkom lekární. Preto VšZP uprednostňuje spôsob riešenia formou zápočtu prostredníctvom Veriteľa a. s. V rokoch 2000 až 2002 totiž Spoločná zdravotná poisťovňa (SZP) neodviedla zákonom určených 2,4 mld. Sk na osobitný účet prerozdelenia, pomocou ktorého si poisťovne vyrovnávajú riziká pri nerovnakej štruktúre poistencov. Tento dlh správca osobitného účtu ďalej preniesol na ostatné zdravotné poisťovne, v najväčšej miere - 2,2 mld. Sk - na VšZP. Nedávno sa poisťovne dohodli na uznaní istiny dlhu, odpustení poplatkov z omeškania a z postúpenia pohľadávok VšZP voči osobitnému účtu prerozdelenia a pohľadávok osobitného účtu voči SZP na akciovú spoločnosť Veriteľ. SZP tak bude dlžníkom Veriteľa a VšZP si postúpením pohľadávky voči osobitnému účtu prerozdelenia (2,2 mld. Sk) uhradí časť svojich záväzkov voči Veriteľovi. Výška záväzkov najväčšej poisťovne je 5,1 mld. Sk, z toho 4,5 mld. Sk sú návratné finančné pôžičky, splatné v budúcom roku a zhruba 600 mil. Sk sú postúpené pohľadávky za lieky a zdravotnícke pomôcky. Okrem toho VšZP dlhuje asi 200 mil. Sk štátu.
HN zaujímalo, aký má názor na splácanie pôžičky ministerstvo financií vzhľadom na to, že minister Mikloš údajne takúto formu riešenia nepodporuje. Na druhej strane minister zdravotníctva Zajac na margo návratných finančných výpomocí v rámci diskusie na zdravotníckom parlamentnom výbore povedal: "Nestotožňujem sa s tým, aby sme niečo vracali. Tu už sa moja lojalita k vláde a jej programovému vyhláseniu rovná nule." Podľa stanoviska ministerstva financií je výška úhrady návratných finančných výpomocí v súčasnosti predmetom rokovaní oboch ministerstiev, ako aj Koaličnej rady. "Ministerstvo financií vydalo súhlasné stanovisko s postúpením pohľadávky osobitného účtu povinného zdravotného poistenia 2,4 mld. Sk na štátnu a. s. Veriteľ," uviedla pre HN Zuzana Bruteničová z tlačového oddelenia. O tom, či to však znamená zníženie záväzkov VšZP voči Veriteľovi 2,2 mld. Sk, nepadlo ani slovko. "Osobitný účet prerozdelenia sa ešte rieši, proces stále beží. Predpokladáme, že sa to do konca mesiaca uzavrie," povedal pre HN člen Predstavenstva Veriteľ, a. s., Juraj Melicher.

Hospodárenie VšZP k 30. 6. 2004
Príjmy

20,44 mld. Sk

Výdavky

20,70 mld. Sk

Pohľadávky na poistnom

8,62 mld. Sk

Záväzky

10,36 mld. Sk

Počet poistencov

3,5 milióna

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 12:11