StoryEditor

Náš Seagle Air prestal lietať

23.10.2009, 00:00
Slovenská letecká spoločnosť Seagle Air pozastavila svoje lety na najbližšie obdobie pre nedostatok peňazí. Konkrétne ide o tri lety do egyptských destinácií, z Bratislavy mali štartovať v sobotu a v nedeľu.

Túto informáciu potvrdil pre HN generálny riaditeľ aeroliniek Peter Hanák. "Nehrozí nám krach, ako tomu bolo v prípade Sky Europe. Lety sú pozastavené iba do pondelka.“

V pozadí sú Taliani
Seagle Air využívali slovenské aj české cestovné kancelárie na charterovú dopravu. "Dôvodom tohto rozhodnutia je fakt, že do tejto chvíle nebola naplnená zmluva zo strany talianskeho partnera Skyone Italy Airlines o využití lietadiel našej spoločnosti na lety z Talianska," uviedol Hanák vo vyhlásení. Talianska spoločnosť podľa neho nesplnila svoje finančné dohody, ktoré vyplývali z uzavretej zmluvy.
"O tejto situácii sme už informovali všetky cestovné kancelárie, s ktorými máme uzavreté zmluvy,“ poznamenal šéf aeroliniek. Zatiaľ nie je známy počet turistov, ktorí sú v súčasnosti v zahraničí a mali by sa vrátiť do vlasti so Seagle Air, ani počet cestujúcich, ktorí s aerolíniami mali v najbližšom čase vycestovať.

Cestovky: zvládneme to
Cestovné kancelárie sú pripravené aj na alternatívne riešenie. Podľa viceprezidenta Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Pavla Komoru by pozastavenie letov nemalo spôsobiť vážnejšie problémy, keďže u nás pôsobia aj AirSlovakia a České aerolínie. "Vylúčená nie je ani možnosť, že do niektorých destinácií budú lietať tamojšie aerolínie,“ povedal pre portál sme.sk.
Seagle Air vznikol v roku 1995 a zo začiatku prevádzkoval menšie lietadlá pre nepravidelnú dopravu. Zameral sa tiež na vybudovanie prvej leteckej školy na Slovensku, vyškolil vyše 400 pilotov. Charterovú prepravu spoločnosť zabezpečuje od roku 2007, krátko po tom, čo zanikli Slovenské aerolínie. Ešte koncom septembra tohto roka dopravca ohlásil, že by chcel podnikať tiež v Česku a umiestniť tam jedno lietadlo.
V roku 2006 začala fungovať dcérska spoločnosť Seagle Jet, ktorá sa orientovala predovšetkým na prepravu VIP klientov lietadlami "business jets“.

Na Slovensku Seagle Air poskytuje služby viacerým veľkým cestovným kanceláriám, podľa štatistík bratislavského letiska je tretím najväčším prepravcom. Za prvých deväť mesiacov tohto roka spoločnosť len z Bratislavy prepravila takmer 230-tisíc cestujúcich. Okrem slovenskej metropoly lieta aj z Prahy, Brna, Ostravy, Pardubíc, Budapešti a talianskej Verony. Flotilu aeroliniek tvoria dve lietadlá Airbus A320-200 a štyri Boeingy 737-300. Do 31. januára 2011 má platnú licenciu pre vnútroštátnu a medzinárodnú, nepravidelnú leteckú dopravu cestujúcich, batožiny, nákladu prípadne pošty.

Začiatkom septembra skrachovali na Slovensku pre nedostatok peňazí nízkonákladové aerolínie SkyEurope Airlines. Pred pádom im nepomohla ani ochrana pred veriteľmi a ozdravný proces, ktoré pôvodne povolil súd.
Klientom SkyEurope zostalo asi 280-tisíc leteniek, ktoré už nevyužijú. Niektoré banky už začali preplácať tie letenky, ktoré cestujúci zaplatili kreditnými kartami.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 00:11