StoryEditor

Slovenská ekonomika zlomila rekord

14.02.2008, 23:00
Slovenská ekonomika včera prekonala všetky očakávania a vo štvrtom kvartáli minulého roka podľa údajov Štatistického úradu SR reálne poskočila o 14,1 percenta.

Toto číslo ju katapultovalo suverénne na čelo rebríčka, ktorý porovnáva rast HDP v jednotlivých krajinách Európskej únie.

Rekord nepadol iba v prípade posledného kvartálu 2007, ale ani za celý minulý rok. Rast o 10,3 percenta bol totiž výrazne vyšší, než doterajšie maximum - 8,5 percenta, ktoré sa podarilo dosiahnuť v predchádzajúcom roku.

Za čo môžu cigarety
Za dvojciferným rastom, ktorý najmä v prípade štvrtého kvartálu skôr pripomína ázijské krajiny než štát v strednej Európe, stojí vo veľkej miere predzásobenie sa obchodníkov cigaretami kvôli rastúcej spotrebnej dani. Bez toho faktora by boli vlaňajšie výsledky slovenskej ekonomiky taktiež rekordné, skok by však nebol až taký výrazný.

Keďže obchodníci sa predzásobovali práve v posledných mesiacoch minulého roka, "tabakový" efekt bol výrazný práve v číslach za posledný kvartál. Po odpočítaní tohto vplyvu bol rast podľa štatistikov "iba" 9,7-percentný. Aj toto číslo by však bolo rekordné, keďže je o 0,3 percentuálneho bodu lepšie než výsledok z predchádzajúceho štvrťroku.

Rovnako ako v prípade kvartálnych čísel, aj v celoročnom vyjadrení by rekordy padali, aj keby k predzásobeniu cigaretami neprišlo. Ekonomika by totiž vzrástla o 9,2 percenta.

Nižší rast v roku 2009
Obchodníci nakupovali cigarety vopred lebo vedeli, že od 1. januára 2008 by sa ich ceny mali v dôsledku rastúcej spotrebnej dane zvýšiť. Podľa údajov ministerstva financií preto nakúpili ešte vlani cigarety zodpovedajúce priemernej spotrebe na osem mesiacov, ktoré tak môžu predávať ešte za staré ceny.

Tento objem cigariet sa tak už nekúpi v tomto roku, čo by mohlo hospodársky rast Slovenska spomaliť. K tomu asi však nedôjde. "Keďže v roku 2009 sa očakáva znovu zvýšenie spotrebných daní z cigariet, aj koniec roka 2008 môže byť ovplyvnený vyšším výberom daní, a teda výpadok daní by sa mal prejaviť na nižšom raste až v roku 2009," upozorňuje analytik ING Bank Eduard Hagara.

Naša ekonomika zlomila rekord
Bez ohľadu na efekt predzásobenia, vlaňajšie výsledky ekonomiky možno považovať za výrazný úspech, zhodujú sa na tom ekonómovia. Výsledky boli totižto výrazne lepšie, než trh očakával. Podľa Štatistického úradu SR bol rast podporený okrem domáceho dopytu aj exportom. Rástla pridaná hodnota v priemysle, najmä v jeho elektrotechnickom a automobilovom sektore. "Rast má teda naďalej zdravú štruktúru," komentuje tieto informácie Hagara. Pomohol teda rozbeh automobiliek Kia a PSA, ako aj Samsungu.

To, že výsledky sú optimistické, zdôrazňuje aj analytik Allianz-Slovenskej DSS Mário Blaščák. "Predzásobenie cigaretami nie je až také dôležité ako to, že ekonomický rast potiahli nahor investície ako také," hovorí. Podľa neho tlačí ekonomiku nahor aj plánované prijatie eura v roku 2009, ktoré označuje za určitú formu "lievika". Mnohé investície a spotrebné výdavky sa sústredia práve do obdobia pred vstupom do eurozóny, čo sa prejavuje napríklad v objeme stavebnej produkcie a raste cien nehnuteľností. Podobný efekt bolo podľa neho badať aj pred vstupom do Európskej únie v roku 2004. Preto v budúcom roku už očakáva spomalenie rastu. Čo sa týka roku 2008, je Blaščák optimistický, keďže tvrdí, že rast "bude istotne nad siedmimi percentami".

Uberieme z tempa?
Eduard Hagara už takýmto optimistom nie je. ING Bank pôvodne odhadovala tohtoročný rast na 7,5 percenta medziročne, po zverejnení posledných čísel ho však znížila o jeden percentuálny bod. Podobne banka upravila predikcie aj na roky 2009 a 2010.
Tatra banka svoje odhady naproti tomu neznižuje. "Efekt predzásobenia by sa mal zopakovať, navyše lepšie výsledky ekonomiky v roku 2007 by jej mohli pomôcť rásť aj v tomto roku," zdôvodňuje analytik tejto banky Juraj Valachy.

Rasty teda budú o niečo nižšie než v posledných rokoch, tempo napredovania ekonomiky však aj napriek tomu bude viac ako sľubné.

Podivné ceny
Posledné údaje o raste HDP priniesli so sebou okrem "tabakového efektu" ešte jednu zvláštnosť. Hospodársky rast vo štvrtom kvartáli bol totiž vyšší v stálych cenách, než v bežných. Tie prvé sú pritom už očistené od vplyvu inflácie, kým bežné nie sú. Preto býva situácia úplne opačná než teraz.

Podľa Štatistického úradu SR však o anomáliu ide iba na prvý pohľad. Bežné ceny sa totižto vypočítavajú tzv. metodikou reťazenia objemov. Jej výsledkom je, že cenová úroveň v poslednom štvrťroku 2007 bola nižšia, než priemerná úroveň roku 2006. Rast očistený od vplyvu cien bol tak vyšší, čo nebýva zvykom.

To však podľa ekonómov neznamená, že ceny v minulom roku na Slovensku klesli. "Ide o čisto matematický efekt. Metodika, ktorú Štatistický úrad používa, je pomerne zložitá. Deflácia však na Slovensku nebola, ceny normálne rástli," vysvetľuje Valachy. V celoročnom vyjadrení sú už čísla tradičné a rast v bežných cenách je o niečo vyšší než v stálych.

Do úvahy treba brať aj fakt, že výsledky za štvrtý kvartál ešte nemusia byť definitívne. Predzásobenie sa cigaretami sa totiž prejavilo aj rastom vybranej dane z pridanej hodnoty. O časť z nej ešte môže štát kvôli tzv. "vratkám" ešte prísť. "Dôležitejší je preto ukazovateľ očistený od cigariet a aj ten je veľmi dobrý," uzavrel Valachy.

 
 
Pre zväčšenie kliknite na obrázok

 

ANKETAPodľa údajov Štatistického úradu v minulom roku rástla ekonomika aj platy. Pocítili ste to vo svojej peňaženke? skôr nie 28 (8%) skôr áno 28 (8%) neviem 4 (1%) áno 93 (28%) nie 184 (55%) Hlasovalo 337 ľudí, aj vy
01 - Modified: 2005-06-13 20:15:15 - Feat.: 0 - Title: Podozrivé finančné operácie: káuz pribúda 02 - Modified: 2005-06-13 20:23:29 - Feat.: 0 - Title: Miliarda na šport - štát hľadá správny kľúč na rozdelenie
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 14:34