StoryEditor

Obetí na našich cestách pribúda

03.01.2008, 23:00

Na slovenských cestách zomiera stále viac ľudí. Do konca novembra minulého roka sa obeťou dopravných nehôd stalo 577 osôb, čo je o šesťdesiat viac, ako za rovnaké obdobie minulého roka. Havárií pritom neubudlo ani počas sviatkov.
Sľuby sa sľubujú...
Slovensko sa pritom zaviazalo, že do roku 2010 dosiahne zníženie počtu obetí na polovicu. "Splnenie záväzku je ambiciózny cieľ, ktorý prehodnocuje aj Európska komisia," upozorňuje hovorca rezortu dopravy Marián Jánošík. Vlani sa zvýšil aj počet zranených a spôsobené škody.
Počet nehôd pritom paradoxne klesol. "Z počtu mŕtvych sme veľmi smutní a chceme proti nemu bojovať aj novým zákonom o premávke na pozemných komunikáciách," povedal pre HN minister vnútra Robert Kaliňák.
Smrť spomalia nové pravidlá
Dnes sa totiž premávka riadi viac ako desať rokov starou normou, ktorá už prešla necelými tromi desiatkami zmien. Nový zákon mal pôvodne platiť už od začiatku roka, zatiaľ o ňom však nerokovala ani vláda. Nové pravidlá sa očakávajú napokon až v júli. "Je to taký zložitý a dôležitý zákon, že sme si nemohli dovoliť urobiť ho veľmi rýchlo a potom ho zasa upravovať a meniť," argumentuje policajný viceprezident Stanislav Jankovič. Zákon by mal priniesť viacero zásadných zmien. Maximálna povolená rýchlosť v obci by sa mala znížiť na 50 kilometrov za hodinu. Zaviesť by sa mala aj povinnosť celoročného svietenia či jazdenia na zimných pneumatikách, ak je na vozovkách súvislá vrstva ľadu, snehu alebo námrazy.

Počet obetí na cestách:
rok počet obetí
2003 645
2004 603
2005 560
2006 579
2007 577*
*len do konca novembra
zdroj: www.becep.sk a PPZ

Obetí na našich cestách pribúda
Zmení sa aj postup polície pri vyberaní pokút, ak vodič nezaplatí priamo na mieste. Policajt mu zoberie vodičský preukaz a vystaví mu papier, na základe ktorého bude môcť dva týždne jazdiť. Ak vodič dovtedy zaplatí šekom pokutu, vodičský preukaz mu policajti vrátia. Ak to neurobí, preukaz mu načas zadržia alebo si trest odpyká na verejnoprospešných prácach. Polícia chce takto vodičov prinútiť, aby splácali pokuty. Suma pokút totiž dosahuje desiatky miliónov korún. O časť peňazí tak polícia pravdepodobne príde aj v prvom polroku tohto roka. "Aj momentálne existuje inštitút vymáhania nezaplatených pokút, len je to dosť komplikované a zdĺhavé," vysvetľuje Jankovič. Ako dodal, presná podoba zákona ešte nie je uzavretá. Zmeniť ju môžu pripomienky iných rezortov aj poslanci v parlamente.
Cesta smrti zabíja menej
Počet obetí na cestách vzrástol najviac v Banskobystrickom kraji a to o 21. Podľa tamojšej policajnej hovorkyne Petry Babulicovej k nárastu usmrtení "dopomohla" aj nehoda autobusu v Hriňovej, kde zahynulo až päť osôb. Polícia podľa nej môže len z časti ovplyvniť počet dopravných nehôd -- prevenciou a vykonávaním častých cestných kontrol. "Vo veľkej miere môžu varujúce bilancie na cestách znížiť práve samotní účastníci cestnej premávky svojou disciplinovanosťou, ohľaduplnosťou a zodpovednosťou nielen voči sebe, ale aj voči ostatným." Len v dvoch krajoch sa podarilo počet mŕtvych na cestách znížiť. Paradoxne, výrazné zlepšenie zaznamenali v Nitrianskom kraji, kam patrí aj "cesta smrti" medzi Nitrou a Zlatými Moravcami. Tam do novembra minulého roka zahynulo o 12 ľudí menej ako za rovnaké obdobie minulého roka. Podľa zástupkyne hovorkyne nitrianskej polície Renáty Čuhákovej je pokles výsledkom zvýšeného dohľadu na cestách, analýzy miest a príčin nehôd a kontrol na alkohol u vodičov.
Túlajú sa po cestách
"Prijaté opatrenia sa ukázali ako účinné, polícia však stále považuje počty mŕtvych na cestách nitrianskeho kraja za vysoké." Preto chce kontroly tento rok ešte zintenzívniť. Podľa Jánošíka zvýšenie počtu nehôd možno pripísať najmä výraznému nárastu počtu vozidiel a čoraz agresívnejšiemu spôsobu jazdy, predovšetkým mladých vodičov. Jankovič upozorňuje, že rastúci počet obetí je problémom v celej Európe. "Je to nepochopiteľné, pretože aj v štátoch, kde sa prijali opatrenia a zostrili sankcie narastá počet obetí na cestách." U nás sa obeťami stávajú čoraz častejšie chodci a cyklisti. "Po cestách sa nám túlajú ľudia, ktorí sú absolútne neviditeľní. Cyklisti nemajú ani základnú výbavu," zdôrazňuje Jankovič. Exminister vnútra Martin Pado upozorňuje na dôležitosť preventívnych policajných akcií. Veľkú zásluhu na zlej situácii na cestách má však podľa neho aj prezident policajného zboru Ján Packa. "Mnohých som počul, že ak policajný prezident môže jazdiť 200 bezdôvodne, tak čo môže hovoriť nám."

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 21:46