StoryEditor

Moslimovia predbehli katolíkov

31.03.2008, 00:00
Autor:
mbmb

Islam pokračuje vo svojej razantnej expanzii vo svete. Stúpencov Koránu je podľa výročnej správe Vatikánu dokonca viac ako katolíkov. Ak bude tento trend pokračovať, už o pár desaťročí môže počet moslimov prekročiť celkový počet kresťanov. "Katolíci, pravoslávni a príslušníci protestantských cirkví spoločne tvoria až tretinu svetovej populácie," uviedol Vittorio Formenti, ktorý prípravu výročnej správy viedol. Na porovnanie -- moslimom je dnes každý piaty obyvateľ Zeme.
Za posledné tri desaťročia sa počet moslimov v Európe strojnásobil. Podľa prognóz amerického profesora Philipa Jenkinsa bude do roku 2100 každý štvrtý Európan moslim. "Dôvod, prečo je islam najrýchlejšie rastúce náboženstvo na svete, je jeho jednoduchosť, praktickosť a pochopiteľnosť," povedal pre HN riaditeľ Islamskej nadácie v Prahe Vladimír Sáňka.
Najväčšiu komunitu moslimov v Európe má Francúzsko. Ich počet sa odhaduje na päť miliónov. Podľa Slovenky Aleny Vrbovskej, ktorá už niekoľko rokov žije vo Francúzsku, len málo z nich skutočne chodí do mešít. Niektorí pochádzajú z druhej alebo z tretej generácie imigrantov z moslimských krajín. "Stálym a všadeprítomným problémom je pre nich totálna diskriminácia," povedala pre HN Vrbovská.

Moslimovia v Európe
1. Francúzsko 5 miliónov
2. Nemecko 3 milióny
3. Belgicko 400-tisíc
4. Rakúsko 350-tisíc
5. Slovensko do 3-tisíc

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 09:43