StoryEditor

Coca-Cola odhaľuje tajomstvo unikátnej receptúry (video)

13.02.2009, 09:41
Na Slovensku bola spustená najnovšia reklamná kampaň na podporu značky Coca-Cola. Pripomína historické fakty o vzniku svetoznámeho nápoja a zdôrazňuje skutočnosť, že slávna receptúra neobsahuje žiadne konzervanty, ani umelé aromatické látky.

V roku 1886 lekárnik Dr. John Pemberton v americkej Atlante v štáte Georgia po prvýkrát pripravil lahodný sirup, zmiešal ho so sódovku a vznikla tak populárna Coca-Cola. Už vtedy sa rozhodol nepridávať do nej žiadne konzervačné látky, ani umelé príchute.

„Cieľom našej súčasnej kampane je pripomenúť ľuďom, že Coca-Cola sa dodnes vyrába rovnako ako v minulosti, výhradne s použitím ingrediencií, ktoré boli jej vynálezcovi v tej dobe prirodzene dostupné,“ uvádza Zdeněk Vilímek, riaditeľ pre komunikáciu a vonkajšie vzťahy spoločnosti Coca-Cola Česká republika a Slovensko.

Neustále prieskumy a dialógy vedené s priaznivcami značky Coca-Cola potvrdili, že spotrebiteľov dnes viac ako kedykoľvek v minulosti zaujíma, aké je presné zloženie nápojov, ktoré konzumujú. Prekvapivé však bolo zistenie, že veľa ľudí si o nápoji Coca-Cola myslí, že je „umelý“. Zdeněk Vilímek ďalej zdôvodňuje obsah novej kampane: „Hoci etiketa prehľadne a podrobne uvádza, z čoho sa nápoj Coca-Cola skladá, overili sme si, že bude účinné povedať aj to, čo tento nápoj rozhodne neobsahuje. Preto je od začiatku februára na plechovkách ako aj na etiketách plastových fliaš Coca-Cola informácia v znení: ´Bez pridaných konzervantov a umelých aromatických látok. Od roku 1886´.“

K základným zložkám nápoja Coca-Cola patrí voda, cukor, kofeín, kyselina fosforečná, karamel a oxid uhličitý spoločne so zmesou aróm. Tajomstvo nápoja spočíva v unikátnom pomere jednotlivých prísad a v spôsobe, akým sú zmiešané tak, aby vznikla originálna chuť.



Pri výrobe nápoja Coca-Cola nie sú potrebné umelé konzervanty, pretože nápoj má, podobne ako citrónová šťava alebo ocot, nízku hladinu pH (3). Hodnota pH je znížená aj vďaka prítomnosti kyseliny fosforečnej, ktorá dodáva nápoju sviežu chuť. Hnedú farbu získava nápoj z karamelu.

Súčasťou receptu je rovnako kofeín, ktorého množstvo v jednej porcii predstavuje približne 1/3 kofeínu, ktorý sa nachádza v rovnakom objeme prekvapkávanej kávy. Energia v jednej porcii nápoja Coca-Cola (250 ml) predstavuje 5 % z odporúčaného denného kalorického príjmu dospelej osoby. Množstvo sacharidov v jednej porcii zodpovedá množstvu sacharidov v rovnakej porcii pomarančového džúsu. „Chuť na sladké je našou prirodzenou súčasťou už tisícročia. Ale mali by sme ju vedieť ovládať. Dobré zdravie závisí od vyváženosti medzi kalóriami, ktoré skonzumujeme a kalóriami, ktoré spálime fyzickou aktivitou a normálnymi telesnými funkciami. Pokiaľ máme radi sladké, môže byť súčasťou našej stravy – ale v rozumnej miere,“ uviedol na margo cukru v nápoji Coca-Cola gastroenterológ MUDr. Miloš Bubán.



Na všetkých baleniach nápojov Coca-Cola sú prehľadne uvedené informácie o obsahu energie a ostatných nutričných zložkách vo vzťahu k odporúčanému dennému množstvu. Coca-Cola patrí ku skupine významných potravinárskych firiem, ktoré sa na európskej úrovni dobrovoľne zaviazali uvádzať na prednej strane výrobkov údaj o energetickom obsahu jednej porcie (v kilokalóriách) a jej podiele na odporúčanom dennom kalorickom príjme. Zadná strana etikety výrobkov uvádza zároveň zoznam živín s najväčším vplyvom na zdravie človeka, opäť vrátane ich podielu na odporúčanom dennom množstve (medzinárodná skratka GDA) danej výživovej zložky.



Reklamná kampaň o zložení nápoja Coca-Cola potrvá 8 týždňov. Okrem nového posolstva na etiketách výrobkov zahŕňa aj televízny spot a kladie dôraz na vonkajšiu reklamu a reklamu v tlači. Významnú časť novej komunikácie predstavuje aj samostatná sekcia na webovej stránke s názvom www.cojevcole.sk, kde môžu spotrebitelia získať ďalšie podrobnosti o zložení výrobkov z ponuky spoločnosti Coca-Cola.

Koncept novej kampane vznikol v Španielsku, o jej kreatívne spracovanie sa postarala agentúra Santo z Buenos Aires a lokálnu adaptáciu pre český a slovenský trh pripravila agentúra Leo Burnett.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 10:05