StoryEditor

Byty zdraželi u nás o štvrtinu. Zatiaľ

13.02.2008, 23:00
Ceny domov a bytov vzrástli za uplynulý rok o 24 percent. Taký je záver analýzy, ktorú včera zverejnila Národná banka Slovenska. Zdražovaniu však stále nie je koniec, ceny budú smerovať nahor aj tento rok.

Situácia by sa pritom mohla zmierniť v budúcom roku po zavedení eura. Pred výmenou meny totiž sa totiž očakáva veľký záujem ľudí uložiť peniaze do bezpečnej investície, za ktorú sú reality dlhodobo považované.
Dobrá investícia
Kto kúpil byt či dom pred piatimi rokmi, má dnes dôvod na radosť. Rast cien na trhu mu zhodnotil jeho vložené peniaze na vyše dvojnásobok, čo robí z investícií do nehnuteľností jednu z najlepších možností, ako zarobiť. Kým koncom roka 2006 sa štvorcový meter predával v priemere za 30-tisíc korún, koncom vlaňajšieho roka sa už v priemere predával za vyše 37-tisíc. Najrýchlejšie pritom ceny rástli práve ku koncu roka. Ceny už nerastú iba v hlavnom meste, ale v celej krajine. "Nerozprávame len o mestách ako Košice, Banská Bystrica či Žilina, ale aj o mestách ako Topoľčany, kde ceny tiež výrazne rastú," hovorí Richard Churý z realitnej spoločnosti RE/MAX.
Až keď príde euro
Na upokojenie trhu si pravdepodobne budeme musieť ešte minimálne rok počkať. "Ceny neuveriteľne narástli, ľudia už nevedia, čo majú za svoje byty pýtať," hovorí prezidentka Asociácie realitných maklérov Daniela Rážová. Situáciu prirovnáva k tej spred nášho vstupu do Európskej únie. Aj vtedy ceny enormne vzrástli a potom klesli v niektorých prípadoch aj o pätinu. "Určite klesnú najmä ceny starých bytov, pretože na trh postupne príde veľké množstvo nových bytov lacnejšej kategórie," dodala Rážová.

Prečítajte si aj:
Najväčší záujem je stále o malé byty

Ceny domov a bytov vzrástli za uplynulý rok o 24 percent. Kým koncom roka 2006 sa štvorcový meter predával v priemere za 30-tisíc korún, koncom vlaňajšieho roka sa už v priemere predával za vyše 37-tisíc. Vyplýva to zo včera zverejnenej štatistiky vývoja cien nehnuteľností za rok 2007, ktorú pripravila Národná banka Slovenska v spolupráci s Národnou asociáciou realitných kancelárií Slovenska. Zdražovanie už nie je faktom len pre obyvateľov hlavného mesta, ale je realitou prakticky vo všetkých častiach krajiny.

Celý článok >>

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 06:59