StoryEditor

Zrušme koncesionárske poplatky!

25.01.2008, 15:19
V stredu 23. 1. sme spustili kampaň za zrušenie poplatkov za STV a SRo. Našim cieľom je zozbierať 350 tisíc podpisov, aby prezident mohol vyhlásiť referendum.
Prečo chceme zrušiť koncesionárske poplatky?
Dôvodov je viac. Prvý je, že nie sú solidárne, lebo bohatí neprispievajú viac ako chudobní. Druhý dôvod je, že nie sú spravodlivé, pretože platiť musí aj ten, kto STV nepozerá. Dokonca po novom ich bude platiť aj ten, kto nemá televízor. Tretí dôvod je, že koncesionárske poplatky nie sú sociálne, lebo pre veľkú časť obyvateľstva sú vyššie ako daň z príjmu (rovná daň).

Chceme zrušiť STV a SRo?
Nie, nechceme. Chceme len zmeniť spôsob financovanie týchto dvoch verejnoprávnych inštitúcií. To znamená zrušiť koncesionárske poplatky a STV a SRo financovať inak. Podľa nás je najlepším riešením financovanie pevným percentom z HDP priamo zo štátneho rozpočtu. Napríklad 0,2% HDP by tento rok znamenali takmer 4 mld. Sk pre STV a SRo.

Prečo nenavrhujeme zároveň aj alternatívu ku koncesionárskym poplatkom?
Lebo nesmieme. Ústava v článku 93 ods. 3 zakazuje, aby sa referendové otázky týkali štátneho rozpočtu. Nájsť vhodnú náhradu za koncesionárske poplatky je na našich politikoch.

Ktoré politické strany nás podporujú?
To sa ukáže. Petičný výbor je výlučne občianska iniciatíva a neexistujú žiadne dohody ani rozhovory so žiadnou z politických strán. Samozrejme, akúkoľvek podporu uvítame.

Čo môžete pre túto vec urobiť VY?

Stačí vytlačiť podpisový hárok, vyplniť ho a poslať na adresu:

Referendum2008, P. O. BOX 84, 820 14 Bratislava 214

Pokiaľ chcete urobiť viac, oslovte vašich známych, priateľov, rodinu, vyplňte hárok viacerými menami a automaticky sa stávate našim zberačom. Najlepších zberačov odmeníme cenami, ktoré sa nedajú kúpiť.

Pošlite prosím túto výzvu ďalej. Petičný výbor Vám ďakuje.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 17:34