StoryEditor

Spoločná budova pre STV a SRo je najvýhodnejším variantom

26.08.2007, 08:33
Autor:
TASRTASR
Vybudovanie novej spoločnej budovy pre Slovenskú televíziu, Slovenský rozhlas a prípadne aj Tlačovú agentúru SR je najvýhodnejším variantom riešenia vysokej miery nehospodárnosti STV a SRo. Vyplýva to zo Štúdie, ktorú predložilo Ministerstvo kultúry.

Bratislava 25. augusta (TASR) - Vyplýva to zo Štúdie uskutočniteľnosti systémového riešenia priestorového usporiadania STV a SRo, ktorú do medzirezortného pripomienkového konania predložilo ministerstvo kultúry (MK).
 

Ako z dokumentu ďalej vyplýva, do úvahy pripadá aj možnosť rekonštrukcie súčasných priestorov STV a SRo, prípadne presťahovanie rozhlasu do verejnoprávnej televízie. "Na základe analýz uskutočnených v rámci štúdie je možné variant vybudovania nového spoločného mediálneho komplexu hodnotiť ako najvýhodnejší," uvádza sa v materiáli s tým, že napriek náročnosti jeho realizácie z pohľadu vlastníckeho, právneho a procesného, prináša jednoznačné ekonomické efekty.      
 

Výstavba novej budovy podľa MK povedie z dlhodobého hľadiska k zásadnej redukcii nákladov spojených s prevádzkou budov a je veľmi perspektívna z pohľadu možností zapojenia súkromného investora ako možného zdroja financovania projektu.
 

Podľa rezortu je silnou stránkou tohto variantu najmä fakt, že nová budova bude po technickej a stavebnej stránke spĺňať najnáročnejšie požiadavky moderných verejnoprávnych médií. "Poloha budovy v zóne Pribinova umožní intenzívnejší kontakt a spoluprácu so Slovenským národným divadlom a vytvorí predpoklady pre vznik kultúrneho centra v rámci Bratislavy," vysvetľuje sa v štúdii s dodatkom, že plusom má byť aj dobrá dopravná infraštruktúra a možnosť umiestnenia TASR do tohto komplexu.
 

Rovnako by malo pomôcť uvoľnenie terajších priestorov SRo a STV v rámci zaistenia zdrojov financovania výstavby nového komplexu a efektívnejšia komunikácia medzi inštitúciami plynúca z priestorovej blízkosti.
 

Slabými stránkami tejto výstavby sú podľa MK potenciálne prevádzkové komplikácie SRo spôsobené umiestnením hudobnej prvovýroby v pôvodnej lokalite SRo a procesne a právne komplikovanejšia realizácia tohto variantu.
 

"Variant rekonštrukcie súčasného priestorového usporiadania je z právneho a procesného hľadiska najjednoduchší. Je však spojený s nutnosťou modernizácie neefektívne využívaných priestorov a s potrebou zabezpečenia nepretržitej prevádzky počas rekonštrukcie. Riešenie vo forme presťahovania SRo do STV pre potreby obidvoch médií akcentuje slabé stránky oboch variantov a oslabuje ich silné stánky. Z tohto dôvodu sa javí ako najmenej vhodné," vysvetľuje MK.
 

Celkové náklady na výstavbu nového mediálneho komplexu boli stanovené na 2,6 miliardy Sk. V prípade presídlenia SRo do priestorov STV by sa mali vyšplhať na 1,9 až 2,6 miliardy korún. Náklady na modernizáciu terajších budov by sa mali na základe štúdie pohybovať okolo 2,4 až 4,1 miliardy Sk.
 

Materiál tiež uvádza, že súčasná veľká nehospodárnosť terajších priestorov STV a SRo je spôsobená tým, že budovy boli pôvodne priestorovo a kapacitne navrhnuté pre väčší počet zamestnancov s možnosťou ďalšieho rozvoja. V prípade SRo predstavuje jeho využitie 30 percent a v prípade STV 41 percent.
 

"Ak majú obe verejnoprávne inštitúcie plniť zákonom stanovené úlohy a efektívne pritom riadiť svoje náklady, treba hľadať dlhodobé koncepčné riešenie v oblasti nehnuteľného majetku, ktorý obe inštitúcie spravujú a užívajú," konštatuje sa v štúdii.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 00:28