StoryEditor

Dolár skĺzol pod 24 korún

20.07.2007, 00:00
Vďaka vývoju na euro-dolárovom trhu sa slovenská koruna včera dostala na najsilnejšiu hodnotu oproti americkému doláru od vzniku samostatnej Slovenskej republiky.

Včera sa na medzibankovom trhu dal kúpiť dolár už za menej ako 24 korún. Pod posilnenie koruny sa podpísalo najmä oslabenie americkej meny oproti euru na najslabšiu hodnotu za posledných takmer pätnásť rokov. Včera okolo obeda sa predávala už za viac ako 1,38 eura.

Kto zarobí...
Investori, ktorí vlani stavili na oslabenie dolára dobre zarobili. V prípade, že použili pákový efekt, ktorý im umožňuje obchodovať s mnohonásobne väčším objemom peňazí, než majú k dispozícii, mohli zhodnotiť svoj kapitál za rok až o 300 percent.
Pozitívny vplyv by lacnejší dolár mal mať na ceny takzvaných tovarov konečnej spotreby, ktoré dovážame z dolárových oblastí. Reč je najmä o elektronike a textile. Rovnako aj vreckové na dovolenkách v dolárových oblastiach sa vďaka silnejšej korune zvýši.
"Koruna by sa mala do konca leta oproti doláru posilniť ešte viac," domnieva sa analytik Michal Mušák. Lacný dolár, ktorý znižuje náklady na dovoz dolárových komodít, tak dáva šancu na zlacnenie strategických surovín ako ropa a plyn. Preto by sme mohli čakať aj lacnejší benzín. Za týždeň klesli ceny benzínu na svetových trhoch o dve koruny na liter, podľa internetového portálu natankuj.sk by mali ceny na čerpačkách u nás dnes klesnúť o 50 halierov za liter.

...a kto nie
Posilňovanie koruny však môže mať aj negatívne dosahy. Kto investuje do podielových fondov, kde sú dolárové cenné papiere, môže byť nepríjemne prekvapený. Aj keď si napríklad akciový index Dow Jones za posledných dvanásť mesiacov pripísal 27 percent, koruna si polepšila k doláru o 22 percent. Znamená to, že výkonnosť amerických akcií v slovenských korunách je len päť percent. Podobne sa za uplynulý rok zhodnotili aj slovenské dlhopisové fondy.

01 - Modified: 2003-06-02 09:49:23 - Feat.: 0 - Title: Nettig: Rakúsko pomôže, kde bude môcť 02 - Modified: 2003-06-02 11:21:45 - Feat.: 0 - Title: Príležitosti na použitie certifikátov zatiaľ nie sú veľké
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 08:36